U trendu

Lajen: Evropa spremna da se suoci sa prekidom isporuke gasa

BRISEL; 26. jula ( Tanjug) – Predsednica Evropske komiske Ursula fon der Lajen pozdravila je političku odluku Saveta EU kojom se prihvata predlog o samnjenju potrošnje gasa u Evropi i priprema za nastupajuću zimu.

”U pitanju je odlučan korak u suočavanju sa potpunim prekidom snabdevanja gasom. Zahvaljujući današnjoj odluci, Evropa je spremna da se bavi svojom energetskom bezbednošću kao Unija”, poručila je Lajen.

U pisanom saopštenju, predsednica Evropske komisje podseća da je Savet EU postigao političcki dogovor u rekordnom roku, a na osnovu predloga Komisije „Uštedite gas za sigurnu zimu“ koji je podnet prošle nedelje, a koji predviđa ”uredno i koordinisano” smanjenje potrošnje gasa širom EU.

”Kolektivna posvećenost smanjenju za 15 odsto je veoma značajna i pomoći će da popunimo skladište uoči zime”; navodi Lajen.

Ona dodaje da se usvojenim predlogom, koji predviđa mogućnost da se proglasi ”stanje uzbune EU” koje pokreće obavezno smanjenje potrošnje gasa u državama članicama, daje snažan signal da će EU učiniti sve što je potrebno da osigura sigurnost snabdevanja i zaštite potrošača, bilo da su to domaćinstva ili industrija.

”EU je obezbedila čvrste temelje za nezamenljivu solidarnost između država članica suočenih sa Putinovom energetskom ucenom. Najava Gasproma da dodatno smanjuje isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1, bez opravdanog tehničkog razloga, dodatno ilustruje nepouzdanu prirodu Rusije kao snabdevača energentima”, zaključuje se u saopšsetnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar