Lajtizer u Kongresu: STO koristi zastareli

VAŠINGTON, 12. marta (Rojters) – Svetska trgovinska organizacija koristi „zastareli“ set propisa uprkos dramatičnim promenama u okruženju, uključujući uspon Kine i razvoj interneta, izjavio je danas američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer u obraćanju u Kongresu.

Ovo su prve opaske vodećeg američkog trgovinskog pregovarača od kada je američka administracija zadala poslednji udarac STO-u ranije ovog meseca, navodeći da SAD neće dozvoliti tom međunarodnom telu da diktira trgovinsku politiku i braneći američku upotrebu tarifa kao sredstvo pritiska na trgovinske partnere, uključujući Kinu, prenosi Rojters.

„STO još uvek u velikoj meri radi po istim starim pravilima iz ranih 1990-ih. Ona su sada anahrona“, naveo je Lajtizer u pripremljenom govoru.

Dodao je da Sjedinjene Države i pored toga „marljivo“ rade na tome da se pregovara o novim pravilima STO-a kako bi se ovi problemi rešili.

„Preduzeli smo ove korake ne da bismo srušili STO – već da obezbedimo da ona ostane relevantna institucija u svetu koji se brzo menja“, rekao je on.

Sjedinjene Države godinama tvrde da sudije STO-a stalno krše procedure i prekoračuju svoje mandate namećući nove obaveze članovima organizacije, navodi Rojters.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike