U trendu

Lavrov: Moskva traži da EU objasni porez na ugljenik

MIOSKVA – Rusija čeka objašnjenje Evropske unije u vezi sa prekograničnim porezom na ugljenik 27-članog bloka, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Postavili smo to pitanje EU i zatražili objašnjenje. Čekamo odgovor”, rekao je Lavrov, dodajući da je porez na ugljenik ”u suprotnosti sa pravilima Svetske trgovinske organizacije“ (STO), prenosi Raša tudej.

Evropska komisija je u julu objavila nacrt akcionog plana o uvođenju prvog svetskog prekograničnog poreza na ugljenik, koji će naplaćivati na uvoz robe čija proizvodnja podrazumeva visoku emisiju ugljen-dioksida, kao što su gvožđe i čelik (uključujući i cevi, šine), zatim aluminijum, cement, đubrivo i električna energija.

Plan, koji praktično zahteva kompletno restrukturiranje ekonomije bloka, deo je programa EU za potpuno eliminisanje emisija ugljenika u Uniji do 2050. godine, poznatog pod nazivom Zeleni dogovor

Boston konsalting grupa (BCG) nedavno je procenila da bi novi porez EU na ugljenik mogao da košta Rusiju skoro 11,7 milijardi dolara do 2030. godine i da bi u najvećoj meri pogodio rusku industriju čelika.

Rusko ministarstvo ekonomije je bilo nešto optimističnije, i procenilo je da bi taj namet mogao da košta ruski izvozni sektor 7,6 milijardi dolara.

Rusija je nedavno otkrila planove za jačanje karbonski neutralne industrije na vodonik, što bi moglo da pomogne zemlji da u budućnosti zadrži izvozne pozicije koje ima na evropskom tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.