U trendu

Le Mer: Evropa da odluči da li će biti pokorna ili suverena

PARIZ – Evropa je dovoljno dugo razgovarala o tome da li da primora internet gigante poput Gugla, Epla i Fejsbuka da plaćaju veće poreze – sad je vreme za odluku, izjavio je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Le Mer je rekao da je zastoj u donošenju te odluke isključivo politički i da su rešena sva tehnička pitanja koja se odnose na uvođenje naplate poreza na prihode ostvarene od onlajn servisa u Evropskoj uniji, prenosi Rojters.

„Dosta više priče. Dosta reči. Dosta izgovora! Ono s čim se suočavamo je, kao i uvek u Evropi, nedostatak političke volje. Sva tehnička pitanja su rešena“, rekao je Le Mer u intervjuu za televiziju „Pablic Senat“.

Dodao je da mala ili srednja preduzeća u nekoj od zemalja EU, poput Francuske, Nemačke ili Italije, u proseku plaćaju veći porez za 14 procentnih poena nego Gugl, Amazon, Fejsbuk i Epl.

Vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona vrši pritisak da kompanije sa značajnim prihodima od digitalnih usluga u EU plaćaju veći porez u zemljama u kojima ih ostvaruju. Nemačka dugo ima „hladan stav“ prema toj ideji, dok se manje zemlje članice EU sa niskim poreskim stopama na dobit, poput Luksemburga i Irske, snažno protive tom predlogu.

Evropska komisija je predložila da kompanije sa velikim „digitalnim“ prihodima u Evropi plaćaju porez od 3,0 procenta na prihod od svojih onlajn servisa u EU. Po toj stopi bi se „ubrao“ porez u iznosu od oko pet milijardi evra (5,78 milijardi dolara).

„Glasači će kazniti vodeće partije na evropskim izborima naredne godine, ako se blok pokaže nesposobnim u delovanju prema korporativnim gigantima i zaštiti građana“, rekao je ministar finansija.

„Vreme je da Evropa odluči da li želi da postane pokorni kontinent… ili suvereni kontinent“, poručio je Le Mer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.