U trendu

Le Mer: Gosn više ne može da vodi Reno

PARIZ/BEJRUT – Karlos Gosn više nije u poziciji da vodi Reno nakon hapšenja u Japanu, kaže francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

U izjavi za francuski Info radio, Le Mer je naveo da je francuska vlada ranije već sprovodila istragu o poreskim poslovima Gosna, ali da nije otkrila nikakve nepravilnosti, prenosi agencija Rojters.

Francuski ministar finansija je dodao da bi Reno, u kojem država ima vlasnički udeo od 15 odsto, trebalo da uspostavi privremenu upravljačku strukturu.

Gosn, koji je generalni direktor Renoa i predsednik i Renoa i Nisana, uhapšen je u ponedeljak u Japanu zbog navodnog kršenja tamošnjih finansijskih zakona. Hapšenje je usledilo nakon interne istrage koju je sproveo jedan broj izabranih ljudi u Nisanu, dodaje britanska agencija.

Iz Nisana je saopšteno da je u istrazi otkriveno da je Gosn počinio krivična dela, uključujući upotrebu novca kompanije za lične potrebe i višegodišnje obmanjujuće izveštaje o tome koliko zarađuje.

Ovaj japanski proizvođač automobila je takođe najavio da će preporučiti da Gosn bude razrešen dužnosti predsednika kompanije.

U međuvremenu, libansko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da će stati iza šefa Nisana i Renoa koji je poreklom Libanac i ima libansko državljanstvo.

Ministar spoljnih poslova Libana Gebran Basil zatražio je od ambasadora u Tokiju da se sastane sa Gosnom i da prati ovaj slučaj, navodi Rojters.

„Karlos Gosn je libanski državljanin, koji predstavlja jednu od libanskih uspešnih priča u inostranstvu, i libansko ministarstvo inostranih poslova će stati uz njega u ovoj nedaći kako bi se obezbedilo da dobije pošteno suđenje“, navodi se u saopštenju.

Gosn, koji ima libanske korene, rođen je u Brazilu, a takođe je državljanin Francuske.

Glavni izvršni direktor Micubiši Motorsa, Osamu Masuko, izjavio je ranije danas da će upravljanje savezom proizvođača automobila Reno-Nisan-Micubiši biti teško „bez jedinstvene ličnosti predsednika Karlosa Gosna“.

Upravni odbor Micubiši Motorsa će se verovatno sastati sledeće sedmice da bi razgovarao o odlasku Gosna, rekao je Masuko novinarima u Tokiju, preneo je Rojters.

„Mslim da na Zemlji ne postoji još neko poput Gosna ko bi mogao da vodi Reno, Nisan i Micubiši. Neposredni problem je to da i dalje imamo ljude na čelu dve kompanije, a u trećoj ne“, dodao je Masuko, aludirajući na Reno.

Reno poseduje vlasnički udeo u Nisanu od 43,4 odsto, a ta japanska kompanija ima 15 odsto udela u Renou bez prava glasa, u partnerstvu koji je uspostavljeno 1999. godine.

Nisan je od 2016. godine u posedu kontrolnog udela od 34 odsto u manjem japanskom rivalu, Micubišiju.

Akcije Nisana su pale noćas za 5,45 odsto, dok je Micubiši potonuo za 6,85 odsto. Renoove akcije su zabeležile pad od 2,7 procenata na evropskom trgovanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.