U trendu

Le Mer: Neprihvatljiv predlog SAD u vezi s digitalnim porezom

PARIZ – Francuska odbacuje ovonedeljni američki predlog prema kojem bi kompanijama bilo prepušteno da odluče da li će prihvatiti ili ne predloženu međunarodne poresku reformu, izjavio je danas ministar finansija Bruno Le Mer, pozivajući Vašington na otvorene pregovore, javlja Rojters.

Američki ministar finansija Stiven Menučin je, u pismu obajvljenom u sredu, ozbiljno doveo u pitanje predlog međunarodne poreske reforme Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), plasirajući ideju „režima sigurne luke“ koja je neprijatno ođeknula među svetskim zvaničnicima.

Le Mer je rekao da bi to značilo da američke kompanije mogu po vlastitom nahođenju da biraju da li će prihvatiti ili odbaciti poresku reformu, što je, kaže, neprihvatljivo za Francusku i druge zemlje OECD.

On je pozvao Vašington na pregovore koji bi se temeljili na tome da nova poreska pravila budu obavezujuća za sve, dodajući da, ukoliko napori OECD-a propadnu, zemlje EU treba da „ožive“ razgovore o evropskom digitalnom porezu, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.