U trendu

Le Mer se nada kompromisu sa SAD-om o digitalnom porezu

DAVOS/PARIZ – Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da se nada da će za „par sati“ biti postignut kompromisa sa Sjedinjenim Državama u vezi sa digitalnim porezom, nakon što je Francuska ponudila da suspenduje planiranu naplatu tog nameta za ovu godinu.

„Imamo odličan odnos sa Stivenom Menučinom i nadam se da ćemo za nekoliko sati uspeti da postignemo kompromis“, rekao je Le Mer za televiziju „Blumberg“.

Le Mer će se sastati danas u švajcarskom skijaškom centru Davos sa američkim ministrom finansija Stivenom Menučinom kako bi pokušao da reši spor sa SAD-om povodom francuskog poreza na pružanje digitalnih usliga velikih međunarodnih tehnoloških kompanija.

Američka novinska agencija AP izveštava da raste nada da će na Svetskom ekonomskom forumu Davosu danas biti načinjen iskorak u razgovorima o tome kako oporezivati digitalne kompanije.

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Hoze Angel Gurija, rekao je za AP da očekuje rešenje jer „nema plana B“ i apelovao na uključene strane da daju „vreme i prostor“ naporima za postizanje globalnog dogovora o tom pitanju.

„Samo treba da nastavimo da radimo na multilateralnom rešenju, i da onda celom svetu ponudimo opciju koju je ceo svet i proizveo i da se nadamo da će je svi prihvatiti… Radimo veoma naporno, imamo 107 zemalja koje rade na tome, to nije mali klub. Svi će biti na dobitku od toga i onda nećete imati ove bilateralne konfrontacije“, rekao je Gurija.

OECD nastoji da dođe do jednog regulatornog okvira koji bi omogućio Francuskoj da suspenduje svoj plan o oporezivanju kompanija kao što su Amazon i Fejsbuk, a zauzvrat očekuje da SAD pristanu na multilateralni pristup, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.