Leskovac zvanicno postao svetska prestonica roštilja

LESKOVAC – Leskovac je, tokom trajanja „Roštiljijade“, i zvanicno postao svetska prestonica roštilja.

Leskovački specijaliteti sa roštilja su zaštićeni i brendirani, što je rezultat projekta „Bugarsko-srpski gurmanski voz“, a koji je sufinansirala Evropska unija.

Zahvaljujući tom projektu privrednih komora iz Leskovca i Vrace, koji je trajao proteklih 13 meseci, leskovački specijaliteti sa roštilja su, posle roštilj-mesa, standardizovani i zaštićeni, prenosi RTS.

Privredna komora Srbije će prvi put postati nosilac zaštitnog znaka – odnosno žiga.

S druge strane, brendiran je bugarski hleb od spelte.

„Više niko neće moći da koristi naziv leskovački roštilj posle 1. novembra ukoliko ne dobije dozvolu, odnosno ne dobije sertifikacioni žig koji Komora Srbije treba da dobije posle prvog novembra i završetka ovog za nas značajnog projekta“, ističe Goran Jović iz Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

„‘Bugarsko-srpski voz’ ovde ne staje. Mi nastavljamo zajednički da radimo i sarađujemo kako bismo promovisali zajedno na pravi način naše proizvode“, dodaje Ilijana Filipova iz Privredne komore Vrace iz Bugarske.

Ono što je pre skoro 30 godina, kada je organizovana prva „Roštiljijada“, zacrtano kao cilj ove manifestacije, danas je ostvareno i realizovano pošto je Leskovac i zvanično svetska prestonica roštilja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike