U trendu

Letnje trgovanje na BELEX-u, u fokusu NIS

BEOGRAD – Smanjena investiciona aktivnost, uobičajena u mesecima letnjih godišnjih odmora, obeležila je trgovački dan na Beogradskoj berzi, a u fokusu ulagača bila je Naftna industrija Srbije.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je približno 6,7 miliona dinara (nešto više od 56,7 hiljada evra).

Indeksi su zaključeni s mešovitim rezultatima. BELEX 15 je ojačao za petinu procenta na 772,92 poena, a BELEXlajn je završio dan na 1.643,36 poena, neznatno ispod jučerašnjeg nivoa.

Akcija Naftne industrije Srbije dominirala je Berzi s rastom vrednosti od čak 1,3 posto na 603 dinara i prometom od oko 5,3 miliona dinara.

Proizvođač i dristributer tehničkih gasova Meser Tehnogas je istrgovan za nešto manje od 0,9 miliona dinara po ceni od 14.401 dinara, dok je „Dunav osiguranje“ oslabilo za više od pola procenta na 3.630 dinara, uz neveliku realizaciju.

Akcijama drugih kompanija na Open Marketu se slabo trgovalo.

Na MTP tržištu je poljoprivredno preduzeće Omoljica ostvarilo promet u iznosu od 0,3 miliona dinara po ceni od 3.601 dinar, zanemaljivo većoj nego na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Strani investitori su bili uglavnom pasivni i u ukupnom prometu na tržištu akcija imali su udeo od samo 0,76 posto, u prodaji 1,53 procenta, a u kupovini nisu učestvovali.

Na Berzi nije trgovano državnim dužničkim papirima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.