U trendu

Li: „Zijin“ ozbiljna kompanija, već bili u Boru

BEOGRAD – Kineska kompanija koja je zainteresovana za RTB Bor je jedna od najuspešnijih u toj oblasti, izjavio je ambasador Kine u Beogradu Li Mančang.

Li je za RTS naveo da su, koliko je njemu poznato, predstavnici te kompanije već bili u Boru.

On je istakao da je reč o ozbiljnoj kompaniji, koja ima predstavništva i u drugim zemljama, i koja je veoma zainteresovana za saradnju sa Srbijom.

Kineski ambasador je rekao i da je Srbija za Kinu veoma važna, za šta je najbolja ilustracija to što predsednik Aleksandar Vučić uskoro već treći put putuje u Kinu gde će se sastati sa predsednikom te države.

„Iz ovog regiona skoro nijedan predsednik u poslednje četiri godine nije išao u Kinu, a predsednik Vučić, ako se ne varam, već treći put ide u Kinu. Iz toga se vidi da je Srbija mnogo važna i da imamo prijateljske odnose“, napomenuo je Li.

Na pitanje da li se tada, u septembru, očekuju neki konkretni dogovori poput ugovora za deonicu puta Preljina-Požega, on je rekao da očekuje više, ne samo jedan ugovor.

Upitan koliko ugovora Srbija ima sa Kinom, Li nabraja – most, brza pruga, auto-put, Železara, „Huavej“, u energetici, u Kostolcu…

„Pre dve nedelje potpisan je Memorandum o saradnji izmedu kineske kompanije i „Ikarbusa“, ta kompanija je proizvodac električnih autobusa, hoće da montiramo ovde zajedno elektične autobuse“, kaže ambasador.

Povodom tri dokumenta koji su potpisani na samitu 16+1 u Sofiji, a među kojima i memorandum za industrijski park za voće i povrće, Li navodi da sve ide po planu.

„Odmah posle samita u Sofiji došla je grupa od pet njih, imali su kontakte sa Ministarstvom poljoprivrede, bili kod mene. Konkretno, mi smo razgovarali u kom pravcu gde i kako, sve ide po planu“, kazao je Li.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.