U trendu

Liban ograničava podizanje deviza na 1.000 dolara nedeljno

BEJRUT – Udruženje banaka Libana utvrdilo je set privremenih mera za poslovne banke, uključujući ograničenje da klijenti mogu da podignu maksimalno 1.000 dolara nedeljno sa deviznih računa, zbog pogoršanja ekonomske i političke krize.

Ove mere treba da „olakšaju, standardizuju i prilagode“ rad bankarskih službenika u svetlu „vanrednih okolnosti u zemlji“, saopšteno je iz Udruženja banaka, prenosi Rojters.

Do privremenih mera dolazi nakon protesta širom zemlje zbog kojih su tokom većeg dela prošlog meseca banke bile zatvorene.

Navedena uputstva pored ostalog predviđaju da se dozvoli transfer deviznih sredstava u inostranstvo samo za pokrivanje „hitnih ličnih troškova“.

U saopštenju se navodi da mere ne predstavljaju ograničenje kretanja novca i da su donete u konsultacijama sa centralnom bankom Libana.

Sindikat bankarskih radnika u Libanu objavio je da će štrajk, koji su započeli pre nedelju dana u celoj zemlji i zbog kojeg su banke zatvorene, biti produžen do ponedeljka, dodajući da će danas održati sastanak kako bi bio razmotrio plan da se očuva bezbednost filijala i ekspozitura i omogući njihovo ponovno otvaranje.

Centralna banka nije zvanično uvela kontrolu kapitala, uprkos strahovanju da će deponenti nagrnuti u komercijalne banke što bi izvršilo pritisak na fiksni kurs libanske funte na neformalnom tržištu.

Banke su od 17. oktobra, kada su izbile demonstracije, uglavnom bile zatvorene.

Početkom ovog meseca su nakratko ponovo počele da rade, ali su uvele strogu kontrolu transfera efektivnog stranog novca u inostranstvo i ograničile podizanje deviza, pri čemu je svaka poslovna banka utvrđivala vlastite limite.

Globalna rejting agencija S&P snizila je u petak kreditni rejting Libanak za zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti na „ČC/C“ sa „B-/B“, navodeći kao razlog zabrinutost za poverenje deponenata i izveštaje o ograničenju novčanih tokova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.