U trendu

Lindner: Dati veci znacaj bezbednosti pri odlucivanju o trgov

BERLIN – Nemački ministar finansija Kristijan Lindner izjavio je danas da se zalaže za davanje većeg značaja bezbednosti prilikom donošenja odluka o trgovini, dodajući da važnu infrastrukturu treba čuvati od uticaja određenih zemalja, prenosi Rojters.

„Sada je vreme da se prioritet da poslovnim odnosima sa partnerima koji nisu samo partneri u trgovini, već pre svega partneri koji dele naše vrednosti“, rekao je on u obraćanju na godišnjoj konferenciji neprofitne organizacije Madridski klub u Berlinu.

Nemačka vlada je prošle nedelje odobrila kineskoj kompaniji Kosko kupovinu 24,9 odsto udela u jednom od tri terminala logističke kompanije HHLA u najvećoj nemačkoj luci u Hamburgu.

To je manji udeo od prvobitne ponude kineskog brodarskog giganta koji je želeo da preuzme 35 posto udela, i ne daje Koskou pravo glasa u upravljanju ili strateškim odlukama.

Kineska ponuda naišla je na neblagonaklon stav kod dela političkog establišmenta u Berlinu, pri čemu je i ministar ekonomije Robert Habek bio među političarima koji su se izjasnili da Nemačka treba da izbegava kineska ulaganja u kritičnu infrastrukturu ako je moguće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar