U trendu

Ljajić: Auto-put za još veću robnu razmenu i niže troškove

BEOGRAD – Planirana izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo je od ogromne važnosti za ukupne odnose između Beograda i Sarajeva, jer su to dve zemlje koje imaju najveću trgovinsku razmenu, a najgore puteve, izjavio je danas Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Ovo sada postaje više nego izvesnost, realnost. Sve ono što smo govorili i obećavali tokom intenzivnog dijaloga između dve zemlje pokazalo se ne samo kao realno i objektivno, već i da je u interesu građana i u interesu unapređenja odnosa između naših zemalja”, rekao je Ljajić nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije i turske kompanije “Tašjapi”.

Naveo je da se već deset godina priča i obećava početak rekonstrukcije puteva u Sandžaku, i da se ovim sporazumom praktično otpočinje rekonstrukcija deonice između Novog Pazara i Tutina, čime, kako kaže, još jedno obećanje postaje realnost.

Izgradnjom auto-puta će se, kako je naveo, smanjiti transportni troškovi, a obim robne razmene će, kako je izrazio nadu, biti još veći.

Ljajić je primetio da je koincidencija što će upravo danas na dnevnom redu našeg parlamenta biti ratifikacija Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, i da bi on već sledeće sedmice trebalo da se nađe pred turskim parlamentom.

“I to će omogućiti da se poveća obim naše robe koje će se naći na bescarinskom režimu”, poručio je ministar.

Turska je, kako je dodao, prvi put prošle godine ušla među 10 najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i sasvim sigurno se, kroz dve godine, približavamo cifri od dve milijarde evra robne razmene.

“Dugujemo veliku zahvalnost predsednicima Srbije i Turske za političku i svaku drugu podršku koju su dali ovim projektima”, zaključio je Ljajić

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.