U trendu

Ljajić i Jildirim otvorili sajam u Izmiru

IZMIR – Međunarodni sajam u Izmiru, 87. po redu, na kojem će ove godine u fokusu biti tehnologija i inovacije, otvoren je danas u prisustvu predsednika turskog parlamenta Binalija Jildirima, turskih ministara i srpskog ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića.

Sajam sa, inače, najdužom tradicijom u Turskoj, na kojem je Srbija po prvi put zemlja partner, a Indija zemlja u fokusu, održaće se od 7. do 16. septembra.

Ministar Ljajić je na otvaranju sajma izrazio zadovoljstvo što je upravo Srbija zemlja partner na manifestaciji koja ima globalni ekonomski i društveni značajan.

„Lepo je biti u društvu Turske i Indije, još je lepše biti zemlja partner u trenucima kada Srbija i Turska u novoj istoriji imaju daleko najbolje ekonomske i političke odnose“, naglasio je Ljajić.

Ti odnosi, dodao je on, uticali su da se srpske kompanije predstave turskim investitorima, studentima, turistima…

„Očekujemo da se i ove godine potvrdi odličan rezultat koji imamo u turističkoj razmeni. Turski turisti su na prvom mestu po broju dolazaka u Srbiji, a, takođe, turisti iz Srbije su se vratili na turske obale i zauzimaju značajno mesto u oporavku turskog turizma i ekonomije“, podvukao je srpski ministar.

Prema Ljajićevim rečima, sajam u Izmiru je i velika prilika da zemlje regiona nastupaju zajedno, te izrazio zadovoljstvo što su otvaranju prisustvovali i ministri iz Crne Gore, BiH, kao i srpski ministar prosvete Mladen Šarčević.

„Region zapadnog Balkana ukoliko želi da se ekonomski razvija mora da se povezuje. Mi smo previše mali da bismo bili konkurentni, ali želimo da budemo partneri i da zajedno sa turskom ekonomijom naše sanše na velikom ekonomskom tržištu budu veće“, istakao je Ljajić.

Ovaj sajam prevazilazi ekonomski značaj, poručio je on, i dodao da je to mesto susreta različitih naroda, kultura, zemalja…

„Svetu nikada nije bio potrebniji mir, stabilnost i bezbednost kao što je danas. Mislim da ekonomija otvara prostor i perspektive da se mir i stabilnost ostvare i nadam se da će poruka – saradnje, sigurnosti, stabilnosti i razumevanja među narodima, sa ovog sajma otići u svet“, rekao je Ljajić.

Nakon zvaničnog otvaranja sajma, Ljajić i Šarčevića su u društvu turskih kolega otvorili srpski štand na sajmu u Izmiru.

Ove godine će oko 30 kompanija iz Srbije, poput Naučno-tehnološkog parka Zvezdara, Belgrade Waterfront, kompanija koje se bave telekomunikacijama, građevinom, prehrambenim proizvodima i turizmom predstaviti proizvode i usluge tržištu koje ima 80 miliona potrošača.

Svih 10 dana trajanja sajma posetioci će moći i da uživaju u koncertima, pozorišnim predstavama, plesnim izložbama.
A kako je sajam ne samo ekonomskog, već i kulturnog karaktera, Nacionalni ansambl „Kolo“ zaigrao je na otvaranju najstarijeg sajma u Turskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar