U trendu

Ljajić i Šarović: Nećemo učestvovati na konferenciji CEFTA dok Priština ne povuče takse

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić odlučili su danas da ne učestvuju na ministarskoj konferenciji CEFTA početkom decembra.

Šarović je posle sastanka u Sarajevu kazao da će učestvovati na ministarskoj konferenciji CEFTA ako Priština ukine te mere i dodao da je neophodno uključenje Evropske komisije kako bi se problem rešio.

„Mi smo danas uputili pisma na više adresa, prema Briselu u kojima smo zatražili veći angažman Evropske komisije, s obzirom na to da je EK na jedan način pokrovitelj CEFTE i jedan od značajnih finansijera“, rekao je Šarović.

Prema njegovim rečima, na sastanku nisu razmatrane kontra mera, jer, kako je rekao, „kosovska strana bi trebalo da se pridržava Sporazuma o spoljnoj trgovini, pravila koja su davno utvrdjena, jer kosovska strana sebe izoluje“.

Ljajić je ocenio da je uvodjenje taksi politička odluka jer ni Srbija ni BiH nisu priznale nezavisnost Kosova.

„Na politički stav imate ovakve ekonomske, odnosno trgovinske kontramere koje su potpuno besmislene. Radi se i o unutrašnjoj političkoj borbi“, rekao je Ljajić i dodao da takvom odlukom premijer Kosova Ramuš Haradinaj „pokazuje političke mišiće“.

On je rekao i da su takve mere rezultat „ekonomskih motiva interesnih lobija na Kosovu“.

„Pojedini proizvodjači koji su hteli na ovaj način da eliminišu konkurenciju i prosto zarade uvodjenjem ovakvih kontra mera, jer odmah posle uvodjenja ovih taksi od 10 odsto cena robe koja se uvozi iz BiH u maloprodajama je uvećana za najmanje 10 odsto“, katao je Ljajić.

Ljajić je ocenio i da će cenu platiti potrošači na Kosovu, a zaradiće oni koji na Kosovu tu robu proizvode ili eventualno neki uvozni lobi koji će iz Makedonije ili neke druge zemlje uvoziti tu istu robu.

„Mi jedino na politički način možemo da izdejstvujemo njihovo povlačenje. Naša adresa u ovom slučaju nije Priština, već institucije u Briselu, Vašingtonu i druge medjunarodne organizacije koje mogu da izvrše pritisak na Prištinu da ove mere povuče. Ne možemo kontra mere da uvodimo, zato što Kosovo plasira robe oko 20 miliona evra u Srbiju, u BiH verovatno manje“, rekao je Ljajić

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.