U trendu

Ljajić: Potrebno unapredjenje CEFTA sporazuma

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je potrebno unaprediti CEFTA sporazum i da je Vlada Srbije spremna da učini korak više u pravcu formiranja zajedničkog ekonomskog prostora u tom regionu.

Ljajić je u Beogradu na otvaranju CEFTA nedelje rekao da je potrebno rešiti probleme slobodnog protoka ljudi i robe u zemljama CEFTA regiona koje imaju sporazume o slobodnoj trgovini i dodao da će to biti ključno pitanje tokom skupa koji traje do 24. novembra.

„Pitanje je da li će CEFTA ići u pravcu veće ekonomske integracije ili dalje stagnacije“, rekao je on.

Naveo je primere da kamioni i dalje na graničnim prelazima čekaju od sedam do 48 sati, a da je u Gruziji prosečeno zadržavanje kamiona sedam minuta.

Ljajić je kazao da se godišnje izgubi 26 miliona sati zbog čekanja kamiona sa robom na granicama, a da se oko 800 miliona evra plaća za različite vrste usluga na graničnim prelazima, što je jedan odsto bruto domaćeg proizvoda zemalja CEFTA regiona.

CEFTA nedeljom Srbija završava ovogodišnje predsedavanje tom organizacijom osnovanom decembra 1992 godine čije su članice Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK). Hrvatska je bila članica do pristupanja EU.

Srbija ostvaruje suficit u razmeni sa zemljama članicama te organizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.