U trendu

Ljajić: Priština potpuno ukinula sporne carine na voće…

BEOGRAD – Privremene institucije u Prištini ukinule su spornu odredbu o zaštitnoj carini od 30 odsto na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza, koja je uvedena 13. jula ove godine, kaže za Tanjug potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Priština je prošle nedelje ukinula zaštitne carine na 14 proizvoda, a najnovija odluka se odnosi na preostalih sedam vrsta voća i povrća.

Ljajić je dodao da je popuštanje Prištine posledica „pritiska i odlučne reakcije Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore“, koje su se prošle nedelje, na ministarskom sastanku u Beogradu, „jedinstveno suprotstavile ovoj i svakoj drugoj vrsti barijera u trgovini“.

„Četiri zemlje će nastaviti da insistiraju na ukidanju preostalih carinskih i vancarinskih barijera koje je ranije uvela Priština. Samo kroz slobodan protok ljudi, roba i usluga može doći do stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, koji je u apsolutnom interesu svih strana CEFTA, jer povećava konkurentnost naših privreda i otvara mogućnost novih investicija u regionu“, kaže Lajić.

Podseća da su i dalje na snazi barijere Prištine prema prometu brašna i termblokova iz centralne Srbije, mleku i mlečnim proizvodima iz Bosne i Hercegovine i pivu iz Crne Gore.

Ljajić, međutim, kaže da je najnovija najava iz Prištine i Tirane o brisanju granica u potpunoj suprotnosti sa principima regionalne saradnje i daljih ekonomskih integracija Zapadnog Balkana.

„Takvi, jednostrani potezi, pre su uvod u realizaciju velikodržavnog projekta, nego što podstiču jačanje privrednih i trgovinskih veza u regionu“, zaključuje Ljajić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike