U trendu

Ljajić: Tražićemo i dalje od EU proširenje uredbe o ukidanju rominga

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da će zemlje regiona koje su u procesu pridruživanja EU od Brisela i dalje tražiti proširenje uredbe o ukidanju rominga.

„Mi ćemo i dalje pokušavati da pronadjemo pravni osnov kako bi direktiva EU o ukidanju cena rominga, važila i za nas“, rekao je on u intervjuu agenciji Beta.

Ocenio je da to to neće biti lako ostvarivo i da nije preveliki optimista, ali da može biti pozitivno predsedavanje Bugarske Evropskom unijom.

„Imamo najave iz Bugarske da će oni na tom posebno da rade i insistiraju, što vidim kao neku malu šansu da bi neki rezultat mogao da se napravi“, istakao je on.

Podsetio je da Srbija sa tri zemlje regiona, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom ima potpisan sporazum o cenama rominga, a da cena poziva sada iznosi 19 evrocenti.

„U EU nema plaćanja romiga, pošto su cene korišćenja usluga mobilnih operatera u inostranstvu jednake onim u domaćem saobraćaju i iznose 3,2 evrocenta za minut odlaznog poziva. To znači da je kod nas šest puta viša cena odlaznog poziva, nego u zemljama EU“, rekao je on.

Sa Bugarskom je, kako dodaje, u decembru 2017. Srbija potpisala Memorandum o saradnji o smanjenju tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga, što ohrabruje telekomunikacione operatere da idu u pravcu snižavanja cena u Bugarskoj i Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.