U trendu

Ljajić: Uskoro bolji pristup i brži internet u ruralnim područjima

Mobilni operatori Telekom, Telenor i VIP Mobile kupili su danas na javnom nadmetanju radio frekvenciju na 800 megaherza, za ukupno 105 miliona evra, a ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić poručio je da će građani Srbije zbog toga imati bolji pristup mobilnoj mreži i brži internet u ruralnim područjima.

Ta tri operatora su platila 35 miliona evra za radiofrekvencijske blokove A, B i C.

RATEL je organizovao u Privrednoj komori Srbije javno nadmetanje za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio frekvencija u RF Opsegu 791-821/832-862 MHz za teritoriju Srbije.

Operatori će koristiti taj opseg za 4G (LTE) mrežu.

Veće je prostiranje signala na 800 megaherca, zbog čega se istim brojem baznih stanica i snagom zračenja može pokriti veća teritorija, zbog čega je korišćenje ovog dela spektra pogodno prvenstveno u ruralnim područjima.

„Velika je finansijska dobit za budžet Srbije gde će se inkasirati 105 miliona evra od prodaje ovog radio-frekvencijskog spektra“, rekao je Ljajić novinarima nakon završetka javnog nadmetanja u Privrednoj komori Srbije.

Ljajić je podsetio da je država početkom godine prodala deo spektra na 1.800 megaherza po ceni od 21 milion evra, tako da će ukupan iznos od prodaje spektra iznositi 126 miliona evra.

„Dobit je velika za građane Srbije jer će imati bolji pristup mobilnim mrežama, brži internet u ruralnim područjima zemlje. Očekuje se da će operatori koristiti taj opseg za razvoj novih usluga“, rekao je Ljajić.

On je istakao da će takođe biti stvoreni uslovi za nove investicije u sektoru elektronskih komunikacija.

Ljajić je kazao da su to sve praktične koristi od završenog procesa digitalizacije u zemlji, koja je ukupuno koštala oko 40 miliona evra, sa 10 miliona evra donacija od EU.

„Dakle, država je uložila 30 miliona evra i ako računate sve ovo što smo prodali od radiofrekvencijskog spektra – 126 miliona, čista dobit je nešto manje od 100 miliona evra“, istakao je Ljajić.

On je kazao da, iako je digitalizacija često osporavana, da je potvrđeno da je to najbolja investicija za Srbiju u ovoj godini.

Ljajić je podsetio da je frekvencijski spektar na 1.800 megaherca važan zbog uvođenja 4G mreže posebno u velikim gradovima.

„Ovaj spektar od 800 megaherca je važan za mobilne operatere, zato je i toliko skuplji, zato što omogućava bolju pokrivenost u ruralnim i seoskim područijama Srbije“, dodao je ministar.

Direktor RATEL-a Vladica Tintor rekao je novinarima da će u narednih mesec do mesec i po dana biti izdate odgovarajuće dozvole za sva tri operatora za nove opsege.

„Oni će u skladu sa svojim poslovnim planovima krenuti sa realizacijom ove tehnologije. Svakako u roku od šest meseci oni moraju da krenu da pružaju usluge“, naveo je Tintor.

Pošto je konkurentnost na tržištu veoma velika, kako kaže, verovatno će jedan drugog pogurati da to bude i ranije, a u interesu krajnjih korisnika.

On je dodao da su se sva tri operatora opredelila u svojim planovima da u tom opsegu koriste tehnologiju četvrte generacije.

Tintor je kazao da postoje preduslovi da svi delovi Srbije budu pokrivreni, ali i da su potrebne velike investicije da bi se cela zemlja pokrila signalom četvrte generacije mobilne telefonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar