U trendu

Ljajić: Uspostavljanje platnog prometa sa Iranom u prvoj polovini ove godine

Platni promet Srbije sa Iranom mogao bi da bude uspostavljen u prvoj polovini ove godine, a pregovaraće se i o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini, najavljeno je danas na poslovnom susretu srpskih i iranskih privrednika u Beogradu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je kazao da je uspostavljanje platnog prometa ključno za uspešniju saradnju, a iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je podsetio da je prvi važan korak u uspostavljanju bolje saradnje sa Srbijom bilo ukidanje viza, a drugi će biti obnavljanje avionske linije posle 28 godina prekida, što će realizovati kompanija „Iran er“.

„Treći korak je saradnja u bankarstvu“, rekao je iranski ministar i pozdravio i predlog za potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

„Nadamo se da će konačna odluka biti doneta tokom 15. sednice Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje koja će uskoro biti u Srbiji“, rekao je iranski ministar.

Ljajić je kazao da je „Slovenija pregovarala osam meseci sa Iranom o uspostavljanju platnog prometa i nakon toga je naglo povećala izvoz koji je sada sedam puta veći o izvoza Srbije u Iran“.

On je dodao da je Srbija inicirala zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Iranom, za šta su dale saglasnost sve nadležne institucije i privrednici.

Po naznakama ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa, koji predvodi iransku delegaciju u poseti Srbiji, i Iran je, kako je rekao Ljajić, spreman da zaključi takav sporazum.

Ljajić je podsetio da je posle sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini s Turskom, trgovinska razmena Srbije s tom zemljom povećana tri puta.

„Potrebno je i da Iran investira u srpsku privredu“, kazo je Ljajić i pozvao je iranske privrednike da Beograd bude čvorište za njihova ulaganja, odnosno da trgovinski centar Irana u Beogradu pokriva Zapadni Balkan i omogući širenje iranskih kompanija u susedne zemlje.

Na skupu više od 70 kompanija iz Srbije i Irana Ljajić je rekao da Srbija ima najveći obim trgovinske razmene sa Italijom i Nemačkom jer je iz tih zemalja najveći broj kompanija koje rade u Srbiji.

Ljajić je istakao i da je važna saradnja u oblasti turizma koji je i „put za ostvarivanje veće privredne saradnje dve zemlje“.

„Očekujem da u martu za vreme iranske Nove godine veći broj turista iz te zemlje poseti Srbiju i Beograd“, rekao je ministar i najavio otvaranje direktne avio-linije Beograd-Teheran za 8. mart.

Naveo je da je robna razmena Srbije sa Iranom manja od 22 miliona dolara godišnje, od čega Srbija izvozi u vrednosti 8,9 miliona, pre svega seme kukuruza i poluproizvode od kartona i hartije.

„To je na nivou saradnje dve veće kompanije“, ocenio je Ljajić i podsetio da je Jugoslavija godišnje u Iran izvozila za 800 miliona dolara, a sada sve zemlje koje su nastale na njenom prostoru, izvoze za manje od 200 miliona.

Ministar je ukazao da Iran ima potrebu za uvozom hrane i poljoprivredne mehanizacije, a moguć je i izvoz auto-delova jer je to veliki proizvodjač automobila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar