U trendu

London će i dalje biti „finansijska pluća“ Evrope

Generalni direktor Barkliz banke Džes Stejli smatra da će London i dalje biti „finansijska pluća“ Evrope, izveštava britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Mada priznaje da će Barkliz možda morati da preseli neke aktivnosti u svoje baze u Dablinu ili Nemačkoj, uveren je da će se najveći deo njihovog evropskog poslovanja i dalje obavljati iz Velike Britanije.

„Ne verujem da će finansijski centar Evrope napustiti londonski Siti. Ima mnogo različitih razloga zbog kojih će Velika Britanija ostati “finansijska pluća“ Evrope“, naveo je Stejli.

On je takođe priznao da su druge evropske prestonice nudile Barklizu da preseli poslovanje kod njih.

„Zanimljivo je da u jednom trenutku niko ne želi bankare u svom dvorištu, a već u sledećem vas pozivaju na “roštilj““, dodao je.

Stejli veruje da će promene u pravnoj strukturi banke, poput otvaranja nemačkog ogranka, biti dovoljne za zadovoljstvo evropskih i britanskih regulatora i da će biti u interesu evropskih vlada.

Optimističan je i kada je reč generalno o perspektivi banke, navodeći da će mogući snažniji ekonomski rast u SAD-u s Donaldom Trampom i podizanje kamatnih stopa povećati profitabilnost banke.

Bi-Bi-Si primećuje da Stejlijeva izjava dolazi samo 24 sata nakon što su banke HSBC i UBS objaville da će preseliti po 1.000 radnih mesta u Evropu iz Britanije nakon što zemlja napusti evropsko jedinstveno tržište.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar