U trendu

Lorkovski: Nema interkonektora „SRB-Kosovo“, AERS: EZ izlašla iz svoje nadležnosti

BEOGRAD – Direktor Sekretarijata Enegetske zajednice Artur Lorkovski izjavio je danas u Skupštini Srbije da na reginalnom tržištu električne energije, kako je rekao, „još nije došlo do raspoređivanja kapaciteta interkonektora između Srbije i Kosova“, na šta su predstavnici Agencije za energetiku Srbije odgovorili da je EZ izašla iz svojih nadležnosti i da za našu zemlju ne postoji granica između Srbije i privremenih institucija samouprave u Prištini.

Lorkovski je, predstavljajući godišnji izveštaj Sekretarijata EZ o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike, rekao da to telo zajedno sa Vladom Srbije radi na usvajanju kodova odnosnio pravila za mreže, što je jako važan element.

„Negativan uticaj na razvoj regionalnog tržišta električne energije ima to što nije došlo do raspoređivanja kapacaiteta interkonektora između Srbije i Kosova. Pošto ovi kapaciteti nisu ponuđeni korisnicima na tržištu, Sekretarijat EZ je pokrenuo postupak razgovora i nadam se da će ostvariti neki napredak u tome. Ovo je jako važno pitanje za budući razvoj regionaonog tržišta električne energije“, rekao je Lorkovski.

Dejana Stefanović Kostić iz Agencije za energetiku Srbije je rekla da se u godišnjem izveštaju EZ spominje da „nedostaje rapodela kapaciteta na interkonektoru sa Kosovom“ i poručila je to neprihvatljivo i da termin interkonektor treba izbaciti iz izveštaja.

„Moram da kažem da interkonektor predstavlja granicu i to je zaista nedopustivo za nas i iz ovog izveštaja mora da se obriše – interkonektor, jer granica između Republike Srbije i Kosova ne postoji. U godišnjem izveštaju je navedeno da je izastalo postupanje AERS po pitanu nedostajanja prekogranične raspodele kapaciteta između Srbije i Kosova“, navela je ona.

Takođe, istakla je da prilikom odlučivanja AERS strogo poštuje potpisana dokumenta i da pre svega poštuje potpisane dokumente u okviru pregovaračkog postupaka koji se vodi između Srbije i privremenih institucija samouprave u Prištini.

„U Ustavu Srbije i Zakonu o energetici, kao ni u jednom od ovih dokumenta, ne postoji i ne prepoznaje se nikakava granica između Srbije i Kosova“, istakla je Dejana Stefanović Kostić.

Ukazala je da to nije tehničko već političko pitanje.

„Za nas čak i KOSTT (Kosovski operater prenosnog sistema) nema pravni osnov postojanja, za nas ne postoji energetska granica, niti bilo koja granica između Republike Srbije i Kosova. Smatram da svako pominjanje prekogranične raspodele kapaciteta tamo gde nema granice je suprotno Ustavu i svim našim dokumentima u pravnom sistemu Srbije“, poručila je ona.

Kako je rekla, jedini i pravi put je da se EZ obrati pregovaračkoj grupi i Predsedništvu Srbje, kako se ne bi prejudicirale odluke koje će biti donete u pregovaračkom procesu između Srbije i privremenih insitucija u Prištini.

„Ovo za šta se opreterećuje EMS sa analizom, koja ni de fakto ni de juro ne odgovara finansijski tačnim iznosima, a pošto EMS jeste radio prekograničnu raspodelu kapaciteta, gde stvarno energetske granice postoje – izlišno je pričati o prekograničnoj raspodeli kapaciteta tamo gde nema granice“, naglasila je ona.

Takođe, poručila je Lorkovskom da postupanje EZ izlazi iz njihove nadležnosti i da to nije način za rešenje tog pitanja.

Lorkovski je na to rekao da je tačno da dijalog o KiM nije u nadležnosti EZ i da razumeju složenost tog pitanja.

Kazao je da EZ, sa druge strane, može da daje tehničku podršku i da se, ne ulazeći u politička pitanja, samo bavi time da li je evropsko zakonodavstvo preneseno u nacionalno, kao i regionalnom integracijom tržišta, koja je u ovom slučaju manja zbog „smanjenja kapacaiteta na intekonektorima prema Kosovu, što nije u skladu sa zakonodavstvom EZ“.

„Mi se uzdržavamo od svakog političkog konteksta i komentara“, dodao je Lorkovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar