Lou kost kompanije će sletati na manje aerodrome

Foto: Beta

Lou kost kompanije će, umesto na glavni, sletati na manje aerodrome u Srbiji, izjavio je danas pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić.

„Aerodrom ‘Nikola Tesla’ primarni je aerodrom i nije praksa u svetu da glavne aerodrome koriste lou kost kompanije. Njima nije tu mesto, već im je mesto na sekundarnim aerodromima“, kazao je je Ilić, a saopštilo Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, Ilić je dodao da je preduzeće „Aerodromi Srbije“ osnovano kako da bi se stavili u funkciju manji aerodromi u Srbiji.

Prema njegovim rečima, u klasi manjih aerodroma je niški aerodrom.

Ilić je kazao da je plan da se uskoro uz „Aerodrome Srbije“ kao operatera, u operativnu funkciju stavi i aerodrom „Morava“ kod Kraljeva, koji će „dobiti poseban zanačaj kad bude završena deonica Koridora 11 kod Preljine, jer je u neposrednoj blizini“.

„Plan je da se i na te aerodrome izmesti deo lou kost saobraćaja“, rekao je Ilić.

Ilić je kazao da je osnovni zadatak novoformiranog preduzeća „Aerodromi Srbije“ da se bavi upravljanjem, razvojem i održavanjem budućih aerodoma koji bi trebalo da se uključe u mrežu tog preduzeća.

U Srbiji trenutno ima 22 registrovana aerodroma, naveo je Ilić, a medju njima je i nekoliko onih s veštačkom podlogom koji se malo koriste.

„Takvi su aerodrom ‘Sjenica’ na Pešteru, aerodrom u Somboru i Kovin. U kombinaciji civilnih vojnih aerodroma, prvi zadatak će biti aktiviranje i stavljanje u funkciju budućeg civilno vojnog aerodroma kod Kraljeva“, dodao je on.Preduzeće „Aerodromi Srbije“ počeće da radi u prvoj polovini februara, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar