U trendu

LSV: Vratiti NIS u vlasništvo Srbije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas povratak Naftne industrije Srbije (NIS) u vlasništvo države Srbije i upitala kako je moguće da ta kompanija koja je u vlasništvu ruskog Gasproma plaća najnižu rudnu rentu, dok mesta u Vojvodini u kojima se vadi nafta doživljavaju veliku ekološku štetu.

„Tražimo da vlasti pokažu interesovanje za gradjane Vojvodine i utiču na ruskog partnera da promeni politiku. Jedan od najboljih poteza bio bi povratak NIS-a u ruke naše države. Samo tako bi se u potpunosti ispoštovali interesi gradjana“, naveo je u pisanoj izjavi funkcioner LSV-a Svetislav Zorić.

Dodao je da zbog veoma niskog iznosa rudne rente koju plaća NIS gradjani Srbije s pravom postavljaju pitanje da li je Srbija nezavisna država i važe li zakoni jednako za sve.

Zorić je kazao i da rudna renta, odnosno naknada za korišćenje prirodnih bogatstava, po zakonu iznosi sedam odsto, ali da je medjudržavnim sporazumom Srbije i Rusije NIS-u omogućeno da rudnu rentu plaća u iznosu od tri odsto, iako u većini evropskih zemalja rudna renta iznosi od 10 do 20 odsto, a u Rusiji i više od 20 odsto.

„Zašto su Srbija i Vojvodine manje vredni? NIS se već godinama hvali odličnim rezultatima poslovanja i visokim profitom, ali je činjenica da od tog profita malo ostaje gradjanima sredina iz kojih se crpe nafta i gas. Gradjani Mokrina, Melenaca, Jermenovaca ili Turije svakodnevni su svedoci vadjenja ‘crnog zlata’ iz zemlje, ali su takodje i svedoci ekoloških problema i uništavanja putne infrastrukture“, rekao je Zorić.

Naveo je da rudna renta od tri odsto ni izbliza ne podmiruje potrebe sanacije tih šteta, a o kapitalnim projektima u selima Vojvodine ne može se ni govoriti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar