U trendu

Luk Žeželjevog mosta ostao na suvom

Ponovo kasni izgradnja novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu, koji je po prvobitnom roku trebalo da bude završen još 2013. godine. Juče je trebalo da počne zahtevni i u isto vreme atraktivni građevinski poduhvat navlačenja jednog od dva masivna luka mosta ka sredini reke, ali se to nije desilo. Isprečili su se, po nezvaničnim saznanjima našeg lista, tehnički problemi i nastale su nove poteškoće, pa je luk ostao da leži na petrovaradinskoj obali.

Sve to će najverovatnije odložiti i lansiranje drugog luka, koji se nalazi na novosadskoj obali. Dva luka inače treba da se navuku na središnji stub mosta koji se jedini nalazi u rečnom koritu Dunava i zajednička je tačka njihovog oslonca.

Lučka kapetanija Novi Sad ranije je već obavestila sve brodare da će zbog radova na Žeželjevom mostu plovidba na delu Dunava kod Novog Sada biti obustavljena od 21. do 24. avgusta (navlačenje prvog luka), kao i od 17. do 20. septembra (navlačenje drugog luka). Međutim, brodovi su i juče plovili uobičajenom trasom.

„Plovni saobraćaj se normalno odvija jer je ukinuta obustava. Obavestili su nas da se radovi odlažu”, rekao je „Politici” šef novosadske Lučke kapetanije Boris Oreb, dodajući da je kapetanija zbog toga izdala novo obaveštenje brodarima, preduzećima rečnog saobraćaja i vodoprivrede i drugim zainteresovanim za plovidbu.

Po njegovim rečima, zahtev za novu obustavu plovidbe potrebno je uputiti 15 dana ranije pre traženog datuma. O obustavi plovidbe se inače obaveštavaju i međunarodne organizacije, poput Dunavske komisije.

Zbog ponovnog kašnjenja u izgradnji mosta ponovo se postavlja pitanje kada će „Žeželj” konačno biti završen. Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović je oprezniji u prognozama nego pre dva meseca, kada je zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije, ministarkom Zoranom Mihajlović i evropskim komesarom Johanesom Hanom obišao gradilište. Tada je sa „velikom izvesnošću” govorio o novembru 2017, doduše kao završetku izgradnje mosta samo za železnički saobraćaj. Automobili bi, u toj varijanti, preko njega prelazili kasnije, nakon izgradnje pristupnih saobraćajnica.

„Teško je sada prognozirati kada će se pustiti železnički saobraćaj, u dan. Plan je da to bude do kraja novembra ove godine”, kazao je nedavno Mirović za RTV, navodeći da su radovi „ponovo ušli u zonu kašnjenja, tri-četiri nedelje” i da su razlozi za to bili nesreća na gradilištu, gde je poginuo jedan radnik, kao i nepredviđeni dodatni radovi.

„Treba biti objektivan. U potpunoj funkciji, most sasvim sigurno neće biti gotov tamo do proleća sledeće godine”, dodao je. Stari most, koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, dobio je naziv po arhitekti Branku Žeželju. Građen je četiri godine, od 1957. do 1961. godine. Novi most biće dugačak 474 metra. Imaće dva železnička koloseka, dve saobraćajne trake za drumski saobraćaj i sa svake strane konstrukcije po jednu pešačko-biciklističku stazu.

Sredinom avgusta, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović razgovarala je u Beogradu sa čelnicima španske firme „Azvi”, izvođačem radova na mostu. Oni su je obavestili da će, prema postojećoj dinamici radova, do sredine novembra Žeželjev most moći da se pređe pešice, a puštanje železničkog saobraćaja planirano je za januar, navedeno je između ostalog u saopštenju nakon sastanka. Tada je takođe rečeno da se do kraja meseca, 21–24. avgusta, očekuje lansiranje malog luka na petrovaradinskoj strani.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike