U trendu

Lundin: Evopskoj industriji potrebna ruda iz Srbije

BEOGRAD – Evropskoj industriji je potrebna ruda iz Srbije, a velike zalihe litijuma koje poseduje su budućnost za automobilsku industriju u Evropi, izjavio je danas ambasador Švedske Jan Lundin.

„Razgovaramo o saradnji u oblasti rudarstva baš zato što mi osećamo da je Srbija deo odgovora na pitanje odakle će Evropa ubuduće uzeti svoje zalihe“, rekao je ambasador Švedske novinarima u pauzi Četvrte godišnje Evropske rudarske akademije.

U toj saradnji je, kaže, veliki ekonomski potencijal koji će stvoriti i mnoga radna mesta i u Evropi i u Srbiji.

Lundin je rekao da Švedska i Srbija imaju staru tradiciju kada je reč o rudarstvu, te da Švedska vidi veliki potencijal za saradnju ne samo između Srbije i Švedske, nego između EU i Srbije.

Za Srbiju je rekao da ima dobro zakondavstvo po pitanju rudarstva i da je na dobrom putu u rudarskom sektoru.

Lundin kaže da je Švedska najveći snabdevač EU metalima, da je možda najjača u Evropi kada je reč o gvožđu, te da ima dobre kompanije koje mogu tehnološki unaprediti rudarstvo u Srbiji.

„Vrlo rado ćemo sarađivati u buduće sa Srbijom u ovom sektoru“, poručio je ambasador Švedske.

Naveo je da Švedska ima 16 rudnik u kojima je zaposleno 8.500 ljudi, te da nastoji da dalje razvija rudarstvo, ali da su joj potrebni partneri.

Ambasador je rekao da Švedska ima Strategiju za minerale, a da njena rudarska industrija funkciniše u skladu sa zaštitom životne sredine.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stevica Deđanski kaže da je sasvim izvesno da će u narednim godinama u Srbiji biti otvarani novi rudnici, te da nije daleko vreme kada će rudarstvo učestvovati sa pet odsto u BDP-u Srbije.

Naveo je da su strane kompanije zainteresovane za ulaganje u rudarski sektor u Srbiji, te naveo projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto i Čukaru Peki koji je razvijala kanadska kompanija i prodala ga za ogroman novac kineskom Ziđinu koji je privatizovao RTB Bor.
„Taj projekat su u svetskim razmerama nazivali ‘zver’ po procentu bakra na toni zemlje, nešto neverovatno. To sada Kinezi ubrzano razvijaju zajedno sa Borom koji su kupili i zato je Srbija srećna što ima tako dobrog partnera“, rekao je Deđanski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.