U trendu

Mađarska očekuje od EU garancije za energetsku sigurnost

BUDIMPEŠTA – Mađarska ne vidi planove ili garancije u predlozima Evropske unije o sankcijama na rusku naftu, a ne vidi ni kako bi se moglo upravljati prelaznim periodom, poručio je danas portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

„Na osnovu trenutnih predloga, ne vidimo da postoje planovi niti garancije za upravljanje tranzicionim periodom niti kako se može osigurati energetska bezbednost Madarske“, odgovorio je danas Kovač na upit Rojtersa.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je danas u Evropskom parlamentu detalje o šestom paketu sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, najavljujući potpuno okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.

Kako je izvor iz EU rekao za Rojters, Mađarska i Slovačka će moći da nastave da kupuju rusku sirovu naftu do kraja 2023. prema postojećim ugovorima.

To znači da bi ove zemlje bile izuzete od primene embarga na rusku naftu koji je predložila Evropska komisija u okviru šestog paketa sankcija.

U nastojanju da pridobije zemlje koje su protiv naftnog embarga da ne stave veto na taj predlog, Brisel je predložio da Mađarskoj i Slovačkoj bude omogućen duži period za primenu embarga, rekao je sagovornik britanske agencije, čije ime nije navedeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar