U trendu

Majska inflacija u Francuskoj na istorijski najviĆĄem nivou

PARIZ – Stopa inflacije u Francuskoj oborila je rekord u maju, dostiĆŸući nov najviĆĄi istorijski nivo, ĆĄto povećava pritisak na Evropsku centralnu banku da krene s agresivnim podizanjem kamata budući da je majski rast potroĆĄačkih cena nadmaĆĄio očekivanja i u Nemačkoj i Ć paniji.

PotroĆĄačke cene u Francuskoj, drugoj najvećoj ekonomiji evrozone, skočile su u maju za 5,8 procenata u odnosu godinu ranije, pod uticajem rastućih cena energije i hrane koje se prelivaju na drugu robu i usluge, izveĆĄtava „Blumberg“.

Francuski pokazatelji, uz ovonedeljne podatke o inflaciji u Nemačkoj i Ơpaniji koji su premaơili prognoze ekonomista, gotovo je izvesno da će stopa rasta potroơačkih cena u evrozoni, koja treba da bude objavljena kasnije danas, takođe nadmaơiti očekivanja, navodi njujorơka agencija.

Strah od stagflacije u Francuskoj „podgreva“ i odvojeno saopĆĄtenje zvaničnog Pariza da je stopa rasta bruto domaćeg proizvoda za prvi kvartal 2022. revidirana naniĆŸe sa prvobitno procenjenog nultog rasta. Prema novom izveĆĄtaju, francuska ekonomija je pala za 0,2 posto u prvom tromesečju u odnosu na poslednja tri meseca proĆĄle godine.

Rekordne stope inflacije u istoriji evrobloka stvaraju probleme vladama zemalja članica, naročito u Francuskoj gde predsedniku Emanuelu Makronu predstoje parlamentarni izbori sledećeg meseca. NJegova vlada je već izdvojila oko 25 milijardi evra (27 milijardi dolara) za ublaĆŸavanje posledica inflacije, ali je potrebno barem joĆĄ oko dve milijarde evra viĆĄe jer su cene struje dodatno porasle, zaključuje „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.