U trendu

Makedonija još nije uspela da nabavi struju za zimu

SKOPLJE – Potpredsednik Vlade Severne Makedonije za ekonomska pitanja Fatmir Bitići izjavio je da bi sledeće nedelje trebalo da se zna gde će ta zemlja nabavljati električnu energiju tokom predstojeće zime i po kojim cenama, prenosi skopska Večer.

„Ima pozitivnih signala. Sledeće nedelje imaćemo konkretna saznanja šta možemo da ponudimo privredi“, rekao je Bitići.

On je naglasio da se svaka cena koja bi bila niža od trenutne berzanske može smatrati prihvatljivom.

„Imamo situacije da cene idu i do 1.000 evra po megavatsatu i ako se ponudi cena od 300 evra, to je zaista jeftino. Znam da privreda ponekad nije spremna toliko da plati, ali mi se trudimo da im obezbedimo struju. Ovo su vremena opstanka“, upozorio je Bitići.

Večer navodi da je ministar privrede Krešnik Bekteši rekao da pregovara sa svim susednim državama kako bi obezbedio jeftiniju struju za privredu, ali je ocenio da su očekivanja poslovnog sektora velika.

Dodao je da 10 najvećih preduzeća u zemlji, čija je potrošnja oko 80.000 megavatčasova, traži značajnu državnu pomoć.

„Ako uzmemo u obzir današnje cene i koliku subvenciju traže samo ovih 10 preduzeča, država bi trebalo da izdvoji oko 20 miliona evra“, naveo je Bekteši.

On smatra da su takvi zahtevi privrede nelogični, jer je upravo tih 10 najvećih potrošača električne energije proteklih godina ostvarilo ogroman profit.

Večer piše da su u toku pregovori o kupovini struje sa Bugarskom, a da je ministar Bekteši krajem nedelje posetio i Tursku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar