U trendu

Makedonja se povezuje dalekovodom sa Albanijom

Makedonska kompanija za prenos struje MEPSO potpisala je danas sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) ugovor o kreditu od 37 miliona evra za izgradnju dalekovoda koji će povezati Makedoniju i Albaniju.

Kako je saopšteno, EBRD je obezbedila kredit za izgradnju prve interkonekcije električne energije izmedju Albanije i Makedonije, čime će biti poboljšana efikasnost mreže Makedonskog operatera za prenos električne energije.

EBRD je sa 37 miliona evra podržala izgradnju makedonskog dela 400-kilovoltnog dalekovoda od Bitolja, gde se nalazi najveća makedonska termoelektrana, do albanske granice, sa podstanicom u Ohridu.

Istovremeno sa kreditom EBRD, Evropska unija će taj projekat finansirati sa 12 miliona evra bespovratnih sredstava (grant) iz predpristupnog programa za zapadni Balkan za 2015.  

Ističe se da EBRD podržava regionalnu integraciju tržišta energije na Zapadnom Balkanu i da će novim dalekovodom biti omogućeno povezivanje istočno-zapadnog koridora za prenos struje za Evropsku uniju.

Dalekovod  Bitolj-Elbasan je deo inicijative Evropske komisije za uspostavljanje koridora za prenos struje istok-zapad, izmedju Bugarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Italije, uključujući podmorski kabl preko Jadranskog mora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.