U trendu

Makron u Briselu o slobodnoj trgovini više okrenutoj EU nego svetu

Francuski predsednik Emanuel Makron večeras će se na samitu Evropske unije (EU) u Briselu založitii za slobodnu trgovinu okrenutu više prema EU nego prema ostatku sveta, o čemu se ne slažu sve članice Unije, javila je agencija Frans pres.

Makron je izričito zatražio da govori o tom pitanju na radnoj večeri lidera EU, naveli su izvori bliski EU, ocenjujući da se pojedini lideri ne slažu sa stavom francuskog predsednika jer smatraju da je „njegova trgovinska politika suviše protekcionistička“.

„Kad se pominje trgovinska politika, odmah se stvaraju dve strane. Na severu EU vlada stav o slobodnoj trgovini, koju podržava Evropska komisija, a na jugu, s Francuskom na čelu, trgovina koja više štiti interese EU“, naveli su isti izvori.

U Briselu danas počinje dvodnevni samit EU na kojem će glavne teme biti izlazak Velike Britanije iz EU (Bregzit) i  migraciona i trgovinska politika.

Samit počinje danas posle podne raspravom o migracionoj politici EU, posle čega će biti održana radna večera, kojoj će prisustvovati britanska premijerka Tereza Mej.

Lideri EU će sutra, drugog dana samita, razgovarati o pregovorima o Bregzitu, ali bez prisustva Velike Britanije. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.