U trendu

Mali: Nepojmljivo i nepromišljeno ponašanje Prištine

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali poručio je danas, povodom mera Prištine da povećaju takse na 100 odsto, da godinama, koliko se bavi i ekonomijom, nikada nije čuo za takav potez neke zemlje.

„To je po meni nepojmljivo i potpuno nepromišljeno“, rekao je Mali u Vladi Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je moguće da država na neki način subvencioniše kompanije, odnosno, da kompanije snize cenu proizvoda koje plasiraju na tržište KiM, rekao je da je na samim kompanijama da odluče o tome.

„Sve je stvar konkurencije i da li će, na primer, cena ‘plazme’ biti smanjena, ali to je na kompanijama. Čime god da se bave kompanije i šta god da odluče, ostaje taksa od 100 odsto“, kazao je Mali.

Dodao je da ostaje barijera koja je tu, kako kaže, da potpuno obesmisli trgovinsku razmenu i plasman robe na tržištu KiM.

Govoreći o predlogu budžeta koji je juče Vlada Srbije usvojila za 2019. godinu, a na pitanje novinara da li može da se vrati praksa da se budžet nakon usvajanja u vladi predstavi novinarima, kao što je to bilo prethodnih godina, Mali je rekao da će predlog budžeta danas biti poslat poslanicima u Skupštini Srbije.

„Ne znam kakva je praksa, znam za budžet Grada Beograda, prvo dobijaju poslanici, pa onda svi ostali“, naveo je ministar.

Mali je na ponovljenu konstataciju novinara da je praksa u vreme prethodnog ministra finansija bila da se budžet predstavi novinarima nakon usvajanja u vladi, rekao:

„Nisam bio svestan te prakse. Evo sledeće godine ja ću prvo tako, da ne bude…“, kazao je Mali.

On je govoreći o budžetu rekao da se raduje raspravi o budžetu u Narodnoj skupštini sledeće sedmice.

„Osim Zakona o budžetu i budžetskom sistemu, branićemo još 25-26 različitih zakona“, naveo je ministar.

Mali je ponovio da se, kada je reč o ukupnim kapitalnim investicijama predviđenim za 2019.godine, radi o oko 220 milijardi dinara (165,5 je u samom budžetu, na šta treba dodati investicije planirane od strane AP Vojvodina i lokalnih samouprava).

„Učešće kapitalnih investicija u budžetu ove godine je bilo 3,6 odsto BDP-a, a sada to učešće dižemo na četiri odsto BDP-a“, kazao je Mali.

Ministar je rekao da je to važno, jer kada se pogleda ekonomska politika vlade i način na koji je budžet koncipiran – na povećanje plata i penzija (u pitanju je deo tražnje koji utiče na projektovani rast BDP-a), ide se na javne, nikad veće investicije od 220 milijardi dinara.

Kaže da je planirano rasterećenje privrede kroz različite poreske olakšice, a sve to bi, prema njegovim rečima, trebalo da pogura ekonomiju zemlje i da stope rasta koje su zabeležene ove godine, budu i sledeće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.