U trendu

Mali: Srbija još jednom potvrdila visok kreditni rejting

BEOGRAD – Srbija je još jednom potvrdila svoj visoki kreditni rejting, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali povodom najnovije procene Agencije Standard end Pur (Standard and Poor“s Global Raings) koja je potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB.

„Ove godine smo potvrdili kreditni rejting, sa tim da sa stabilnog dobijamo unapređenje na pozitivni i da sa takozvanog BB kreditnog rejtinga u narednih 12 meseci očekujemo BB+“, rekao je Mali za Tanjug.

Objašnjava da je to potvrda rezultata ekonomske politike koju Vlada vodi još od 2014. godine i dobrih makorekonomskih pokazatelja, te da visok kreditni rejting i pozitivni izgledi za narednu godinu znače da će Srbija za investitore biti još atraktivnija.

“Važno je da kreditne agencije vide dobre pokazatelje i da na ovaj način kroz izveštaje to i potvrde”, dodaje Mali.

Ističe da stopa rasta BDP-a nikada nije bila veća u poslednjih 10 godina, da će do kraja godine rast biti 4,4 odsto, da je smanjeno učesće javnog duga u BDP-u koji sada iznosi 54,1 odsto, dok je samo pre nekoliko godina javni dug bio veći od 70 odsto BDP-a, te da je već treću godinu za redom budžet u suficitu.

„Ove godine suficit će biti 0,6 BDP-a. Da vas podsetim, 2013. i 2014. godine deficit je bio 6,6 odsto. To su sjajni rezultati koji pokazuju koliko se Srbija promenila. Da ne zaboravim takođe i rezultate na tržištu rada, 11,3 odsto stopa nezaposlenosti u odnosu na preko 25 odsto 2013. godine”, rekao je Mali.

Dobri ekonomski pokazatelji, navodi ministar, znače veće investicije, atraktivniji poslovni ambijent, jeftinije izvore finansiranja, jeftiniji kapital, mogućnosti za otvaranje fabrika, novih radnih mesta i novih proizvodnih hala, dalje smanjenje nezaposlenosti, kao i veće prihode za budžet.

Kaže da veći prihodi dalje znače povećanje penzija i veće plate u javnom sektoru i ocenjuje da investicioni ciklus koji je pokrenut daje rezultate.

„Moram da kažem, nismo zadovoljni. Možemo još bolje. Hoćemo da se borimo za još novih radnih mesta u našoj zemlji. U narednom periodu borimo se i za veće plate“, rekao je Mali.

Nastojaće se, dodaje, da se dalje radi na podizanju životnog standarda građana kako bi plate u proseku bile veće iz godine u godinu.

Podsetio je da je Srbija u poslednjih 12 meseci privukla 2,6 miliardi evra stranih direktnih investicija i da je po tome apsolutni lider u regionu.

Naveo je da oko 55 ili 56 odsto svih stranih direktnih investicija u region Zapadnog Balkana dolazi u Srbiju, te da i to pokazuje koliko se Srbija promenila i koliko je atraktivna za ulaganja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.