Mali: Svetski standardi u izgradnji “Beograda na vodi”

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da se u izgradnji projekta “Beograd na vodi” prate svetski standardi, a već se krenulo sa izradom šipova u tlu ispod prve dve stambene kule za koje je postavljen kamen temeljac.

Mali je objasnio da projekat izgradnje dve kule u okviru “Beograda na vodi” predviđa izradu šipova i bareta, kao deo fundiranja objekta, ističući da je to svetska praksa.

“Pratimo svetske standarde u građevinarstvu, tako da smo krenuli sa izradom šipova u tlu ispod kula, kojih će biti 456, a za nekoliko dana počinje i izrada bareta. Koristi se najmodernija tehnologija, s obzirom na to da arapski investitor insistira na kvalitetu”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, u tlu će biti izrađeno više od 10 kilometara šipova, a svaki od njih je na dubini od 22 metra. Biće postavljeno i 192 komada bareta, na dubini od 30 metara.

“Takozvano fundiranje, koje podrazumeva izradu šipova i bareta će trajati 152 dana, a posle 100 dana od kamena temeljca će sa radom krenuti i firma koja će se baviti konstrukcijom, odnosno radovima iznad zemlje”, naveo je gradonačelnik.

To, objasnio je, znači da će radovi ispod i iznad zemlje teći paralelno.

“Važno je istaći i da se poštuju najstrozi svetski standardi po pitanju fundiranja”, podvukao je Mali.

Dve rezidencijalne kule će imati po 20 spratova, a biće površine 68.000 metara kvadratnih.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike