U trendu

Malo verovatna svetska recesija uprkos Bregzitu

Nova svetska recesija malo je verovatna uprkos jakim turbulencijama koje je izazvao Bregzit u Velikoj Britaniji i ostatku Evrope, rekla je generalna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

Ta odluka tebalo bi i da podstakne Evropsku uniju ka većoj transparentnosti pošto je britansko glasanje za izlazak iz EU pokazalo i odredjeno „razočaranje“ gradjana sa Unijom, rekla je Lagard u intervjuu za Frans pres.

Odgovarajući na pitanje o uticaju glasanja Britanaca za izlazak njihove zemlje iz EU Lagard je rekla:“To je sada jedno od glavnih izvora rizika ali ne mislimo da je svetska recesija vrlo moguća“.

Prvi efekti tog glasanja osetiće se pre svega u Velikoj Britaniji, sa posledicama u zemljama evrozone, rekla je šefica MMF-a i pozvala Britance i Evropljane da se što pre dogovore o datumu odvajanje da bi se „smanjile neizvesnosti“.

„Ključna reč u ovom pitanju Bregzita je neizvesnost i što duže traje ta neizvesnost to će biti veći rizik“, rekla je Lagard koja je upravo počela drugi petogodišnji mandat na čelu MMF-a.

Ona je rekla i da bi EU trebalo da bude transparentnija.

„EU treba da učini mnogo više da objasni na transparentniji način šta radi, šta znači za narod, i koji su troškovi i dobici kao posledica njenog delovanja“, rekla je ona ali istovremeno je i pozvala zemlje članice EU da prestanu da krive EU za sve što ide naopako.

Uprkos ekonomskoj neizvesnosti, generalna direktorka MMF-a je pokazala odredjen optimizam i rekla da bi paradoksalno Bregzit mogao da bude katalizator koji će navesti zemlje EU da prodube svoju ekonomsku integraciju.

Lagard je rekla da MMF treba da pomogne „gubitnicima“ globalizacije, ali i da nastavi da igra „zlog“ čuvara budžetske discipline.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.