U trendu

Manifestacija „Dani Å¡ljive“ u Blacu od 19. do 21. avgusta

BLACE – Manifestacija „Dani Å¡ljive“ odrÅŸaće se od 19. do 21. avgusta u opÅ¡tini Blace u Topličkom okrugu, a po prvi put u okviru manifestacije organizovaće se takmičenje u pravljanju pekmeza od Å¡ljive i biće dodeljene nagrade za najboljeg proizvođača rakije Å¡ljivovice.

Predsednik te opÅ¡tine Ivan Burgić kaÅŸe da se tokom manifestacije očekuje veliki broj posetilaca ne samo iz Topličkog okruga, već i cele Srbije, jer je Blace prepoznatljivo po dobrom rodu Å¡ljiva, navodi portal JuÅŸne vesti.

„Blace ima najveći broj stabala Å¡ljive po glavi stanovnika u Srbiji i sve veći broj poljoprivrednih proizvođača koji, pored proizvodnje, počinju da se bave i preradom Å¡ljive, Å¡to dodatno uvećava zaradu. Imali smo takmičenje u pripremanju najbolje rakije, gde smo dodelili 12 zlatnih medalja. Po prvi put odrÅŸaće se i takmičenje u pripremanju pekmeza od Å¡ljive“, kazao je Burgić.

Kako je najavljeno, u takmičarskom delu manifestacije odrÅŸaće se takmičenje za izbor najboljeg Å¡ljivika u 2022. godini u opÅ¡tini Blace, izbor najuspeÅ¡nije ÅŸene u poljoprivrednoj proizvodnji u toj opÅ¡tini u ovoj godini, kao i izbor najboljeg mladog voćara i izbor najboljeg mladog stočara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.