U trendu

Manja kreditna zaduženost privrede Srbije, zaduženost stanovništva u porastu

Ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva u Srbiji na kraju januara ove godine iznosili su oko 2.156 milijardi dinara, što je 0,9 odsto manje nego na kraju decembra 2016. godine, objavilo je danas Udruženje banaka Srbije.

Krediti preduzećima iznosili su oko 1.309 milijardi dinara i za 1,8 odsto su manji nego u decembru prošle godine.

„Manja kreditna zaduženost privrede u januaru je sezonskog karaktera jer ima manje radnih dana, a možda i promene metodologije obračuna bankarskih pozajmica“, rekao je na konferenciji za novinare generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

On je istakao da je dobro što je smanjeno učešće problematičnih kredita u ukupnim zajmovima na 16 do 17 odsto, pri čemu je udeo problematičnih kredita privrede 20 odsto, a stanovništva 9,7 odsto.

Po oceni Dugalića, problematični krediti su smanjeni uglavom prodajom, a manjim delom otpisom i otplatom.

Ukupne pozajmice gradjana su u januaru povećane za 0,5 odsto, na oko 800,8 milijardi dinara, a za  1,6 odsto su smanjeni krediti preduzetnicima, na približno 48 milijardi dinara.

Medju kreditima stanovništva najveći rast je bio zajmova za refinansiranje, 1,6 odsto, dok su gotovinski krediti uvećani za 0,2 odsto. U padu su bili potrošački krediti za 1,4 odsto.

Dugalić je istakao da gradjani sve manje koriste čekove za plaćanje roba i usluga, a sve više kartice. Po podacima Udruženja banaka u 2016. godini je realizovano oko 7,7 miliona čekova, duplo manje nego 2013. godine.

Na kraju januara kasnila je otplata 11,4 odsto ukupnih kredita u Srbiji, što je za 0,1 odsto manje nego na kraju 2016.

Kašnjenje gradjana i privrede u otplati kredita je kao i na kraju 2016. godine i takvih pozajmica je 6,8 odsto, odnosno 14,1 odsto, dok su pozajmice privrede u docnji smanjene sa 15,3 na 14,6 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.