U trendu

Manjak tovljenika i plasman u Aziju razlog za poskupljenja svinjetine

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je do povećanja cene svinjskog mesa u Srbiji verovatno došlo zbog manjka tovljenika na domaćem tržištu i plasmana velike količine svinjskog mesa na tržište Azije.

„Dva su osnovna razloga za ovo povećanje: jedno je manjak tovljenika na domaćem tržištu, drugi razlog koji je verovatno dominantniji i tiče se činjenice da su evropski farmeri velike količine svinjskog mesa plasirali na tržište Azije, pre svega na tržište Kine, da je ta pojačana tražnja iz Kine uticala na rast cena svinjskog mesa i na evropskom tržištu“, rekao je Ljajić za TV B92.

On je dodao da je kombinacija ta dva faktora dovela do poskupljenja svinjskog mesa u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Srbija u vlasništvu robnih rezervi ima 37.000 tovljenika i ako puna cenovna stabilnost ne bude ustanovljena u kraćem vremenskom periodu moguće su intervencije iz tih rezervi.

„Naravno da je to vrlo klizav teren, jer ne želimo da robne rezerve učestvuju i budu učesnik na tržištu, ali u slučaju dalje cenovne nestabilnosti, mi ćemo odlučiti da reagujemo“, rekao je on.

Ljajić je podsetio da je do rasta cene svinjskog mesa došlo i u zemljama EU, kao i u zemljama regiona.

On je rekao da je Srbija „posebnu pažnju posvetila domaćem turizmu“, što je uticalo na povećanje broja turista u zemlji.

„Do sada imamo 14 odsto rast broja turista, a devizni priliv od turizma je veći za 17 odsto u odnosu na prošlu godinu, prema tome ako ne bude nekih većih iznenadjenja do kraja godine ovo će biti rekordna godina“, dodao je Ljajić.

Kada je reč o srpskim turistima u Turskoj, on je kazao da ih trenutno ima oko 2.500 i da je „turistička sezona prema Turskoj manje-više neuspešna jer ovaj broj ne može da se meri sa prošlogodišnjim ili ranijim godinama kada je tamo boravilo preko 180.000 turista iz Srbije“.

Na pitanje hoće li nastaviti da radi posao koji trenutno radi u novoj vladi, Ljajić je odgovorio da to ne zna i da će mandatar Aleksandar Vučić „vrlo brzo“ izaći sa imenima članova svog kabineta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar