U trendu

Manje plate i penzije stub konsolidacije

Saradnik Ekonomskog instituta Vladimir Vučković je ocenio da su uštede u budžetu Srbije po osnovu smanjenja plata u javnom sektoru i penzija stub fiskalne konsolidacije, dogovorene sa Međunarodnim monetarnim fondom i da je i dalje neizvesno da li će postojati uslovi da u ovoj godini Vlada odustane od te mere.

„Budžetski deficit u prvom kvartalu 2015. godine ostvaren je usled smanjenja plata i penzija, efikasnije borbe protiv sive ekonomije i bolje naplate PDV-a i akciza, koja je za 30 milijardi dinara veća nego u istom periodu prošle godine, bolja je i naplata neporeskih prihoda, pre svega dividendi preduzeća gde je država vlasnik, a istovremeno su manji rashodi za javne investicije“, kazao je Vučković na promociji novog broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

On je istakao da je jedino izvesno da bi dalja primena mere o smanjenju plata i penzija donosila budžetske uštede, dok je teško prognozirati kako će se kretati ostali prihodi i rashodi državne kase, zbog čega je važno da se dobro proceni da li treba tražiti reviziju aranžmana sa MMF-a, koja bi uključivala i  povišice plata i penzija već u 2015. godini.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović danas je za RTS rekao da Vlada priprema revidiran Memorandum ekonomske i finansijske politike, koji će dostaviti MMF-u, „u kom se preciziraju sve stvari koje su se dogodile u prvom kvartalu“, a da će do avgusta biti jasnije da li je moguća relaksacija dogovoreog programa sa tom finansijskom institucijom, posebno u oblasti investicija i monetarne politike.

Po oceni saradnika MAT-a Miladina Kovačevića, postoji prostor za relaksaciju monetarne politike, koja bi uključivala smanjenje referentne kamatne stope, što bi podstaklo kreditnu aktivnost banaka i doprinelo privrednom oporavku.

On smatra da je bolje da struja u Srbiji ne poskupi jednokratno za 15 odsto, kako je to tražio MMF, već postupno, jer ekonomija, a ni građani, ne vole „šokove“.

Govoreći o sudbini hemijskog komleksa u kojem su Petrohemija, Azotara Pančevo i Metanolsko-sirćetni kompleks Kikinda, za koji je Vlada Srbije juče formirala radnu grupu kako bi se našlo rešenje za status tih preduzeća, saradnici MAT-a su ukazali da on ima veliki značaj za privredu Srbije, ali da se možda neće moći izbeći ni stečaj.

„Moguće je da će, u slučaju da nema kupaca tih preduzeća, Vlada predložiti uvođenje profesionalnog menadžmenta, kao za Železaru Smederevo, a moguća je i opcija stečaja i bankrotstva“, rekao je Vučković.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.