U trendu

Martinovic i Bratu: Intenziviranje saradnje sa OEBS-om

BEOGRAD – Ministarstvo državne upave i lokalne samouprave spremno da prihvati sve dobronamerne savete i preporuke Misije OEBS-a u Srbiji u cilju izgradnje efikasne i ažurne državne uprave i lokalne samouprave, po meri svih građana i privrede, rekao je danas resorni ministar Aleksandar Martinović prilikom sastanka sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Janom Bratu.

Ministar je dodao da će visoko među prioritetima MDULS-a u ovom mandatu biti neposredna ekonomska i finansijska pomoć gradovima i opštinama u realizaciji lokalnih projekata, koji imaju za cilj kvalitetniji život građana, sa posebnim akcentom na nedovoljno razvijene jedinice lokalne samouprave.

Martinović i Bratu razgovarali su o intenziviranju dosadašnje uspešne saradnje MDULS-a i OEBS-a, u cilju daljeg sprovođenja reforme javne uprave u Srbiji.

Ukazavši na kompleksnost ove reforme, koja zahteva interakciju i kooperaciju različitih institucija, na državnom i lokalnom nivou, Martinović je istakao da je za Srbiju i Ministarstvo ekspertska pomoć i podrška Misije OEBS u celokupnom reformskom procesu od izuzetnog značaja, saopštili su iz Ministarstva.

Ministar je poručio da će jedan od osnovnih ciljeva biti i jačanje kapaciteta opština i gradova u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina.

Bratu rekao je da će OEBS nastaviti da pruža podršku Ministarstvu u implementaciji Strategije reforme javne uprave, napomenuvši da Misija ima ekspertizu i kapacitete za pomoć u izradi zakonodavstva, kao i obuka za državne službenike.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave, a ministar je naveo da će MDULS, u okviru svojih nadležnosti, uložiti dodatne napore da podstakne jedinice lokalne samouprave, koje kodeks nisu usvojile, da to u narednom periodu učine, sa ciljem da svi funkcioneri na lokalu preuzmu moralnu obavezu da poštuju načela u obavljanju funkcije koja im je poverena.

Na sastanku je bilo reči i o radu lokalnih saveta za bezbednost, kao i o uspostavljanju institucije Ombudsmana u što većem broju lokalnih samouprava u budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar