U trendu

Mask od novembra prodao akcije u vrednosti 11 mlrd dolara

LONDON – Glavni izvršni direktor „Tesle“ Ilon Mask prodao je do sada akcije koje ima u toj kompaniji za skoro 11 milijardi dolara, otkako je na Tviteru anketirao svoje pratioce da li da proda ili ne 10 posto svog udela u tom prozvođaču električnih automobila.

Mask je od 8. novembra do danas ukupno prodao 10,11 miliona akcija, što je više od polovine količine koju je obećao da će prodati, prenosi Rojters.

Poslednju prodaju ru vrednosti od 983,4 miliona dolara realizovao je 2. dcembra.

Šef „Tesle“ je 6. novembra saopštio da će prodati 10 odsto svog udela u kompaniji ako korisnici Tvitera glasaju za to.

On je posedovao, kombinovano preko svog trusta i berzanskih opcija, ukupno oko 244 miliona akcija „Tesle“, čime je čime je njegov vlasnički udeo u kompaniji iznosio 30. juna oko 23 procenta. Ta j iznos uključuje 170 miliona akcija koje drži njegov trust.

Rojters napominje da Mask nije precizirao u Tviter anketi da li namerava da proda 10 odsto akcija koje su u njegovom indirektnom vlasništvu preko trusta ili prodaja obuhvata i njegove opcije na akcije. Opcija na akcije predstavlja privilegiju zaposlenih u nekoj kompaniji da po povoljnijoj, unapred dogovorenoj ceni, kupe u određenom roku ili na određeni datum.deonice firme. Opcioni ugovori gube vrednost i sve opcije ističu posle utvrđenog vremenskog perioda.

Mask i dalje ima opciju na kupovinu dodatnih oko 10 miliona akcija po ceni od 6,24 dolara po komadu, koja ističe u avgustu sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar