U trendu

Masovno zatvaranje hotela u Tunisu

U Tunisu je u septembru privremeno zatvoreno najmanje 70 hotela zbog teroristickih napada na dva letovališta ove godine, što je ozbiljno ugrozilo turistički sektor koji čini oko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Situacija je krajnje sumorna. Stopa popunjenosti smeštajnih kapaciteta u zemlji ne prelazi 20 odsto“, izjavio je za privatnu radio stanicu Mozaik FM predsednik Federacije tuniskih hotelijera Raduan Ben Salah.

„Od početka septembra 70 hotela je moralo da se zatvori zbog nedostatka gostiju, a i drugi će morati da pođu tim putem“, dodao je on.

„Takva situacija će dovesti do teničke nezaposlenosti radne snage u ovom sektoru“, ocenio je Ben Salah napomenuvši da će im vlada isplaćivati pomoć od 90 evra mesečno i uplaćivati socijalno osiguranje tokom šest meseci po otpuštanju.

U turističkom sektoru Tunisa, koga je prošle godine posetilo šest miliona turista, posredno ili neposredno radi oko 400.000 ljudi.

Turizam, koji predstavlja oko 10 odsto nacionalnog BDP, trenutno prolazi kroz ozbiljnu krizu zbog terorističkih napada džihadista Islamske države na muzej Bardo u Tunisu u martu ove godine u kome je poginulo 22 ljudi i na letovalište u Susu u junu kada je nastradalo 38 osoba.

Letnja sezona je mogla delimično da bude spašena nacionalnom i regionalnom klijentelom, pre svega iz Alžira, ali dolasci evropskih turista su prepolovljeni od januara ove godine.

Međunarodni hotelski lanci su nedavno saopštili da će tokom zime zatrvoriti svoje objekte.

Ekomija Tunisa nakon protesta i promene vlasti 2011, je i dalje u teškoj situaciji. Očekivani privredni rast za 2015. biće ispod jedan odsto, a za 2016. ne veći od 2,5 odsto, preneo je AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.