U trendu

Masuko: Voditi savez Reno-Nisan-Micubiši bez Gosna, teško

TOKIO – Upravljanje savezom proizvođača automobila Reno-Nisan-Micubiši biće teško bez predsednika Karlosa Gosna, koji se suočava sa optužbama za finansijske malverzacije u Japanu, izjavio je danas glavni izvršni direktor Micubiši Motorsa, Osamu Masuko.

Upravni odbor Micubiši Motorsa će se verovatno sastati sledeće sedmice da bi razgovarao o odlasku Gosna, rekao je Masuko novinarima u Tokiju, a prenosi Rojters.

Gosn, predsednik kompanije Nisan Motor, koji je juče uhapšen, biće ove nedelje otpušten iz uprave, što je dramatičan pad lidera koga su slavili kao spasioca tog japanskog proizvođača automobila koji se našao na ivici bankrota, navodi britanska agencija.

Dodaje da je Gosn takođe predsednik i glavni izvršni direktor Nisanovog francuskog partnera Renoa, i da će njegov odlazak nametnuti pitanje budućnosti tog saveza.

Gosn (64), lično je formirao taj savez i zalagao se za njegovu konsolidaciju kroz dublje povezivanje, pre gubitka svoje liderske upravljačke funkcije.

Reno poseduje vlasnički udeo u Nisanu od 43,4 odsto, a ta japanska kompanija ima 15 odsto udela u Renou bez prava glasa, u partnerstvu koji je uspostavljeno 1999. godine.

Nisan je od 2016. godine u posedu kontrolnog udela od 34 odsto u manjem japanskom rivalu, Micubišiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar