U trendu

Mate Rimac: Najveći uspeh? To što uopšte postojimo

ZAGREB – Osnivač kompanije Rimac Automobili, Mate Rimac u sklopu međunarodnog festivala robotike i inovacija govorio je kako su ga automobili privlačili odmalena.

Pricao je o tome kako je sve započelo u njegovoj garaži.

Od svoje dvanaeste godine pobeđivao je na takmičenjima elektronike u školi, a sa 18 godina kupio je svoj prvi polovni automobil na kojem je eksperimentisao i poboljšavao ga za trke.

Inspiracija mu je bio Nikola Tesla i zanimalo ga je zašto niko ne koristi električni motor za trke, pa je to napravio sam, a njegov stari BMW e-M3 postao je prvi električni automobil koji je pobedio benzinski na zvaničnoj trci te kategorije, preneo je sajt B92, pozivajući se na Seebiz.

„Velike automobilske kompanije su finansijski jače od cele naše države i ljudi me često pitaju zašto sam ostao u Hrvatskoj. Hteo sam da osnujem kompaniju ovde, baš da pokažem da se može“, istakao je Rimac.

Naglasio je da su se tek pre godinu dana stabilizovali dovoljno da ne moraju da se brinu za sledeći mesec.

Danas, Rimac Automobili zapošljava 500 radnika na više lokacija i sarađuje s vodećim imenima auto-industrije za koje proizvodi auto-delove.

„Znate kako se kaže da vreme leti. Posebno, čini mi se kao da sam preživeo pet života u ovih 10 godina. Najveći uspeh nam je što još postojimo“, kazao je on.

Trenutno, dodao je, proizvode i razvijaju baterije za četiri od pet hiper-automobila koji uskoro dolaze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar