U trendu

Matić i Iljera o saradnji SRB i Španije u trgovini i turizm

MADRID – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić sastala se sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Španije Rejes Maroto Iljerom na marginama Međunarodnog sajma turizma (FITUR) u Madridu.

Ministarka Matić pozdravila je napore koje je Španija uložila u uspešnu organizaciju sajma, čime je dala snažan podsticaj oživljavanju evropskog i međunarodnog turizma, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Naglasila je da su odnosi Srbije i Španije odlični i da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti trgovine i turizma.

Matić je ukazala na izuzetne rezultate koje je Srbija ostvarila u imunizaciji stanovništva i upoznala špansku koleginicu sa mehanizmima priznavanja digitalnih sertifikata o vakcinaciji protiv kovid-19 koje naša zemlja ima sa Grčkom i Mađarskom, kao i sa nekim državama izvan Evrope.

Ministarka očekuje da će se uskoro stvoriti mogućnost i za zaključivanje bilateralnog sporazuma sa Španijom koji bi trebalo da reguliše ovu materiju.

Ministarka Maroto Iljera je istakla da je oporavak mobilnosti od suštinske važnosti za evropski turizam, ukazavši na značaj koji fondovi iz programa oporavka „EU nove generacije“ imaju za revitalizaciju turističkog sektora, kao i na mere koje španska vlada sprovodi u skladu sa nacionalnim Planom oporavka, transformacije i otpornosti.

Iljera je potvrdila želju i spremnost Španije za dalje unapređenje saradnje sa Srbijom u oblastima od uzajamnog interesa i sa zadovoljstvom je prihvatila poziv da poseti Srbiju i nastavi razgovor sa ministarkom Matić o konkretnoj saradnji u oblasti trgovine i turizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.