U trendu

Matić: Srbija je spremna za otvaranje Paviljona na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka nastupa Srbije na Svetskoj izložbi „Ekspo 2020 Dubai“ (Expo) Tatjana Matić obišla je danas završne radove na srpskom paviljonu i najavila da je Srbija spremna da dočeka mnogobrojne posetioce na svečanom otvaranju manifestacije 1. oktobra.

„Veoma sam srećna i ponosna što danas vidim finalni proizvod napornog timskog rada. Sada je već sasvim jasno da će se Srbija na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi, za koju se predvidja da će je posetiti rekordnih 25 miliona posetilaca, predstaviti u svetlu moderne i otvorene zemlje, lidera u oblasti inovacija, kreativnih industrija, digitalizaciji i razvoju IT sektora, a sve u cilju podsticanja trajnog i održivog napretka za gradjane naše zemlje, razvijanje poslovnih prilika i privlačenja stranih investicija i turista“, rekla je Matić, saopštilo je ministarstvo.

Kako je istaknuto, centralno mesto predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi čini arhitektonski upečatljiv paviljon, površine od gotovo 2.000 kvadratnih metara, specijalno izgradjen za ovu priliku.

Paviljon Srbije nalazi se u srcu „Okruga mobilnosti“ (Mobility District) Svetske izložbe, a osmišljen je kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Matić je dodala da je paviljon u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite vremenske periode i različite prostore, te da će se Srbija nastupom na Svetskoj izložbi predstaviti kao inovativna i kreativna zemlja.

Svetska izložba „Ekspo 2020 Dubai“ biće održana od 1. oktobra ove godine do 31. marta naredne godine, pod sloganom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“.

Srbija će tokom šest meseci trajanja Svetske izložbe, pod sloganom „Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“ i kroz više od 150 različitih manifestacija, predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma.

Biće predstavljeno zbog čega je Beograd proglašen za jedan od pet najkreativnijih gradova sveta, zbog čega su organizatori Ekspo-a Srbiju prepoznali kao lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacija i zbog čega nas nazivaju „Silicijumskom dolinom Balkana“, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da je inspiracija za nastup Srbije revolucionarna Vinčanska kultura, koja je bila centar ideja i stvaralaštava pre 7000 godina.

Na „EKSPO 2020 Dubai“, Srbije će na svom paviljonu, uz pomoć vrhunske metahjuman (metahuman) tehnologije i veštačke inteligencije, „oživeti“ u virtuelnom svetu čoveka koji je pre 10000 godina živeo u Lepenskom viru, a posetioci će sa njim moći i da komuniciraju.

U kreativnom delu programa predstaviće se umetnici iz Srbije koji su već prepoznati na globalnoj umetničkoj sceni medju kojima su Slobodan Trkulja, Goran Bregović, Stefan Milenković, Lena Kovačević, Sanja Kerkez, Jelena Gavrilović, a sve uz podršku Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta u Beogradu, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.