U trendu

Matić: Sukob Gugla i Huaveja neće se odraziti na Srbiju

BEOGRAD – Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ne očekuje da će se sukob američkog giganta „Gugl“ i kineske kompanije „Huavej“ odraziti na potrošače u Srbiji.

Nakon prvobitne najave prekida veza, „Gugl“ planira nastavak saradnje sa „Huavejom“ u narednih 90 dana, pošto su SAD ublažile restrikcije toj kompaniji, drugoj na listi proizvođača pametnih telefona na svetu.

„Sukob se neće odraziti na našu saradnju, koja je višegodišnja i u okviru inicijative ‘Pojas i put’. Ovaj sukob neće dovesti do posledica. Projekti koje sprovodi kompanija nastaviće da se sprovode“, rekla je danas Matićeva za RTS i istakla da Srbija čak planira unapređenje saradnje s „Huavejom“.

Objašnjava da se odnosi dve velike sile, Kine i SAD, prelamaju preko kineske kompanije i ističe da veruje da je ovaj sukob kratkoročan i prolazan.

„Huavej“ je jedan od najvećih brendova u Srbiji. „Kada je u pitanju Srbija, ne očekujemo da će potrošači na bilo koji način biti oštećeni“, navodi Matićeva.

Ta kineska kompanija ima sa četrdesetak zemalja različite projekte.

„Čak 23 zemlje EU imaju saradnju s ‘Huavejom’, oni bi trebalo da budu zabrinutiji. Sigurno se neće na nas odraziti“, zaključila je Tatjana Matić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.