U trendu

Medjak: SSP važan ne samo zbog trgovine već i zbog pravila

Dobrobiti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije i EU nisu samo u sferi trgovine, već i u uvodjenju pravila EU koja će doprineti da Srbija bude država sa tržišnom privredom sposobnom za izazove konkurencije, istakao je danas Vladimir Medjak iz Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS).

Podsećajući da je SSP osnovni sporazum koji definiše odnose Srbije i EU, odnosno strateški sporazum koji će važiti do dana ulaska Srbije u Uniju, predsednik istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji rekao je na skupu „Ekonomski aspekti pristupanja Srbije EU“ da je osnovni cilj SSP ispunjen.
 
„Osnovna svrha SSP – stvaranje zone slobodne trgovine izmedju Srbije i EU, i sada, devet godina od početka primene, možemo da kažemo da je urodio plodom – carine su ukinute sa naše strane 1. januara 2014. a EU je ukinula svoje carine za nas momentalno 2008. godine“, rekao je Medjak.

Kako je dodao, efekti su pozitivni – od 2008. do 2016. Srbija je povećala svoj izvoz za 120 odsto i značajno smanjila trgovinski deficit, što je veoma važno za malu zemlju okruženu članicama EU.

„Tim sporazumom previdjeno je i uvodjenje pravila EU u nekim oblastima – o konkurenciji, državnoj pomoći, javnim nabavkama, a sva ta pravila bitna su za pravilno funkcionisanje Srbije kao države koja želi da ima razvijenu tržišnu privredu i koja je sposobna da izdrži konkurenciju“, istakao je Medjak.

Medjak je kazao i da je važno da se Srbija u oblasti državne pomoći uskladi sa EU pre ulaska u članstvo, „da ne postoji velika razlika između naših i pravila EU jer će ta pravila sa danom ulaska početi neposredno da se primenjuju u Srbiji“.

Kada je reč o eventualnom formiranju carinske unije Zapadnog Balkana, Medjak smatra da u ovom trenutku to ne bi bila dobra stvar jer bi to zahtevalo previše vremena i sredstava koje Srbija treba da uloži u članstvo u EU.

Istovremeno je zamenik generalnog sekretara EPuS-a Ivan Knežević ukazao na značaj razvojnih fondova kao jednog od bitnih elemenata za proces evropskih integracija i članstvo u EU.

On je naveo da se značaj kohezione politike može najbolje sagledati kada se pogledaju nivoi investicija zemalja koje su 2000-tih ušle u EU a koje u većini slučajeva premašuju 50 odsto investicija koje te zemlje investiraju u toku jedne godine.

„Važno je da se kvalitetno iskoristi proces pripreme za članstvo u EU jer od uspešnosti i kvaliteta pripreme admnistracije i sistema zavisi koliko ćete biti uspešni kada vam ta sredstva budu dostupna kao članici“, istakao je Knežević. 

Knežević je rekao i da taj proces priprema traje, da postoji dosta izazova, kao i da se oko 250 ljudi u našoj administraciji na nacionalnom nivou bavi tim poslovima a da bi, imajući u vidu nivo sredstava koje bi naša zemlja trebalo da dobije, trebalo da ih bude mnogostruko više, možda i četiri puta više.

„Takodje je potrebno prilagoditi i ostale politike jer sama koheziona politika uključuje niz drugih sektora, treba izvršiti odredjene reforme i uskladjivanja kako bi se stvorili uslovi za uspešno korišćenje tih sredstava“, zaključio je Knežević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)