U trendu

Međuljudski odnosi i zarada najbitniji za odabir posla

BEOGRAD – Dobri međuljudski odnosi su i dalje najbitniji faktor za odabir budućeg poslodavca u Srbiji, navodi se u istraživanju koje je portal Infostrud poslovi sproveo zajedno sa partnerskim sajtovima za zapošljavanje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije.

Kako se navodi, ista situacija je i u Hrvatskoj i Sloveniji, dok je taj faktor u Makedoniji i BiH na drugom mestu, iza visine zarade.

Dodaje se da su na listi najbitnijih faktora prilikom izbora poslodavca kandidati iz Srbije još istakli mogućnost učenja i napredovanja, radno vreme, ali i sigurnost posla.

Istraživanje sprovedeno na uzorku od 40.706 ispitanika pokazuje da u Srbiji zaradu kao motiv značajno više ističu zaposleni, mogućnost napredovanja oni koji se školuju, dok sigurnost posla priželjkuju oni koji su trenutno nezaposleni, ali su dobri međuljudski odnosi svima pođednako važni.

Najviše ispitanika iz Srbije, njih 29 procenata, smatra da su za dobijanje posla najvažniji znanja i veštine koje kandidat poseduje, njih 24 odsto navodi motivaciju i volju za zaposlenjem, radno iskustvo ističe 17 procenata, a 10 odsto dobre kontakte i poznananstva.

Ispitanici iz Srbije pridaju stranačkoj pripadnosti kao faktoru prilikom zaposlenja nešto višu važnost nego ispitanici u regionu, dok se preporuke uticajnih ljudi iz struke više vrednuju u regionu nego kod nas.

Infostud ističe da na pitanje o očekivanoj zaradi u Srbiji potencijalni kandidati u proseku očekuju platu od 760 evra, s tim da muški ispitanici priželjlkuju platu oko 900 evra, a žene oko 700 evra.

U zemljama bivše Jugoslavije najviša očekivanja prosečne zarade imaju kandidati u Sloveniji, preko 1.500 evra u proseku, dok su najniža očekivanja u Severnoj Makedoniji, 524 evra.

Kandidati iz BiH imaju slično mišljenje o željenoj zaradi, dok je Hrvatska pored Slovenije jedina zemlja gde se u proseku priželjkuje više od 1.000 evra mesečno.

Istraživanje pokazuje da čak 68,5 odsto zaposlenih ispitanika iz Srbije
razmišlja o tome da u nekom trenutku promeni posao, a 21 odsto bi to uradilo samo ako bude primorano, po čemu se ne razlikuju od ostalih ispitanika u regionu.

Infostud saopštava da se većina ispitanika izjasnila da ne strahuje od gubitka posla u narednih godinu dana, njih 28 odsto ne razmišlja o tome, dok se 30 procenata izjasnilo da se plaši da će u narednih godinu dana izgubiti posao.

Strane privatne kompanije, prema istraživanju, u Srbiji su i dalje omiljeni tip poslodavca, jer bi 35 odsto ispitanika želelo da radi u firmi stranog vlasništva, 28 procenata bi radilo za sebe ili imalo svoju firmu, njih 23 odsto želio da radi u državnim preduzećima, dok privatna domaća preduzeća nisu naročito privlačna.

Većina nezaposlenih kandidata spremna je da prihvati posao nezavisno od toga da li su se za tu oblast školovali ili ne, a čak 11 odsto ispitanika svesno traži posao koji nije u struci za koju su se pripremali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.