U trendu

Mekdonalds u Sloveniji od januara angažuje penzionere

Svetski lanac brze hrane Mekdonalds u Sloveniji će od januara u nekim svojim lokalima početi prvi put da angažuje penzionere, piše mariborski list „Večer“.

Mekdonalds će im ponuditi jednostavnije i lakše poslove, kao što su brisanje stolova, odnošenje tanjira i pribora, i rad do 60 sati mesecno, koliko maksimalno dopušta zakon.

Do sada se na poziv Mekdonaldsa u Sloveniji javilo najviše penzionera iz Maribora i Ljubljane, piše list, podsećajući da taj lanac u Sloveniji ima 18 restorana sa više od 800 zaposlenih.

Planirano je da projekat angažovanja penzionera najpre bude realizovan u januaru u tri Mekdonaldsova restorana, ali iz kompanije poručuju da će sa projektom nastaviti i u drugim restoranima ako se pokaže da su reakcije gostiju i zaposlenih dobre.

Prema zakonu o regulisanom tržištu rada, penzioneri legalno u Sloveniji smeju da povremeno rade najviše 60 sati u kalendarskom mesecu, bruto satnica koju im poslodavci plaćaju ne sme biti manja od 4,20 evra, a godišnji bruto dohodak koji povremenim radom ostvare godišnje ne sme preći 6.300 evra.

Vlada premijera Mire Cerara je najavila da će doneti zakon po kom penzija za puni radni staž ne sme biti manja od 500 evra. Penziju manju od 500 evra, prema statističkim podacima u Sloveniji, dobija oko 20 posto penzionera, pri čemu su bolje penzije onih koji su radni vek završavali pre 20 ili više godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.